Plan voor vandaag.

Door de te grote hoeveelheid zon van gisteren, willen we het vandaag wat betreft die zon écht heel heel rustig aan doen. We willen dus een wandeling gaan maken bij/in/door de Iao Valley en her en der nog wat rondkijken.

Iao Valley.

We rijden eerst naar de Iao Valley waar een wandeling richting de Iao Needle zou zijn. In het wandelboek lezen we dat er een 1 mijl loop is en dat er nog meer wandelingen die daar beginnen.

De Iao Valley ligt schitterend verscholen tussen een aantal hoge bergen. De toppen van deze bergen zijn vandaag niet te zien door de vele wolken die er omheen drijven. Van ons hotel naar de Iao Needle is het 53 km rijden.

We moeten $5 betalen als entree voor het Statepark en om de auto te parkeren. Het is behoorlijk druk. Veel auto’s en veel mensen. We kunnen de auto gelukkig snel parkeren.

Inheemse planten in de Iao Valley.

Inheemse planten in de Iao Valley.

De extra wandelingen die genoemd zijn in het wandelboek zijn allemaal gesloten, ivm het weer (vertelt de meneer waar we de $5 aan betalen). Dat vinden we wel jammer. Het is extra jammer als we merken dat de wandeling die we dan wel kunnen maken echt heel heel kort is. Het is eerst een kort rondje door een stukje tuin waar ze de oorspronkelijke planten laten zien die op Maui groeiden voordat andere planten door ontdekkingsreizigers en anderen meegenomen werden.

Inheemse planten met de voetjes in het water in de Iao Valley.

Inheemse planten met de voetjes in het water.

Daarna lopen we traptreden omhoog om tenslotte de Iao Needle te kunnen zien. Dat is het. Helaas kunnen we dus niet verder wandelen. Dat valt ons behoorlijk tegen.

Op de weg naar beneden lopen we nog langs de rivier maar we staan al met al weer heel snel bij de auto.

Ergens anders wandelen?

In ons wandelboek van Hawaii vinden we nog 2 wandelingen min of meer in de buurt. We besluiten wandeling nummer 25 te lopen door de Waihe’e Valley. TomTom rekent voor ons uit dat we er in iets meer dan een kwartiertje naar toe kunnen rijden.

De wandeling blijkt echter helaas niet meer te bestaan. We kunnen deze wandeling niet vinden en als we een meneer aanspreken die naast het begin van de wandeling woont, vertelt hij dat er een tijdje geleden rechtszaken zijn geweest over de wandeling en de eigenaar van het terrein. Toen is besloten de wandeling op te heffen en het terrein af te sluiten.