Plan voor vandaag.

We willen vandaag naar het noord oosten, via Waimea en Honoka’a naar de Waipio Valley. Daar willen we gaan wandelen.

De route is best lang maar ook echt heel mooi! Over de bergen vanuit hele groene stukken over prachtige steppen achtige bergen, vergezichten en big sky naar de andere kant van het eiland.

Er lopen hier veel paarden en koeien en ook geiten in het wild. De zones met verschillende soorten weer wisselen zich in hoog tempo af, echt speciaal!

 

De Waipio Valley lookout.

Aan het einde van Highway 240 parkeren we de auto en lopen naar de Waipio Valley Lookout. Dit is echt een heel mooi uitzicht zeg.

 

Een mooi uitzicht van de Lookout.

 

Een prachtige baai met zeer steile bergen eromheen. We kijken daar eerst eens rustig rond.

Naar beneden wandelen.

Daarna beginnen we aan de trail naar beneden. We doen wel onze rugzakken om want het weer ziet er een beetje dreigend uit (tijdens de rit hier naartoe hebben we in de auto wat regen gehad).

De wandeling is 3 mijl (ongeveer 5 km). Het gaat heel steil naar beneden, van de lookout naar zeeniveau dalen we zo’n 274 meter. Dat moeten we dadelijk dus ook weer naar boven.

De weg is geplaveid en wordt ook gebruikt door 4WD auto’s vol met mensen.

Geweldige wandeling om te doen, maar ook wel erg pittig door de steilte. We merken dat zig zag over de weg lopen, minder zwaar voor de knieën is.

 

In de vallei.

Na de afdaling gaat de wandeling verder door de vallei; we lopen dan door een zeer nat regenwoud bos.

 

In de Waipio Valley komen we wilde paarden tegen.

Overal planten die wij thuis enkel op de vensterbank hebben in een kleine versie. Heerlijke vochtige lucht en veel zuurstof.

Aan het einde van het pad komen we bij de oceaan op een mooi zwart strand. Aan de rechterkant zien we een heel mooie hoge waterval.

 

Op het zwarte zand van het Waipio Black Sand beach met op de achtergrond de waterval.

We lopen rustig het strand over tot aan de brede rivier die niet over kunnen steken.

 

Hier stroomt een rivier de zee in.

Vervolgens gaan we even lekker zitten op een boomstronk om te genieten van deze bijzondere plek.

 

Vlakbij het strand zien we heilige grond.

In deze vallei zouden de oude koningen zijn begraven en het is dan ook nog steeds voor de lokale mensen een heilige plek.

 

Terug naar boven wandelen.

Daarna beginnen we aan de behoorlijk steile wandeling / klim omhoog. Dat is wel afzien maar met ‘onze’ zigzag truc gaat het prima! We waren in een uur naar beneden gelopen maar zijn al in 50 minuten weer boven!

Daar wacht in de eigen koelbox een heerlijke koude frisdrank (het is dan 15:30 uur).

Vervolgens rijden we terug richting ons hotel / appartement. Dat is een rit van 1 uur en 45 minuten over dezelfde wegen als de heenweg. Heel mooi en afwisselend dus wederom.