Plan voor vandaag.

We willen vanmiddag naar het Pu’uhonua o Hōnaunau national historical park. Rond de klok van kwart voor 1 rijden we richting het national park. Hier komen we rond 1:15 uur aan.

 

In het national historical park.

We zien dat er om 1:30 uur een Ranger iets gaat vertellen en omdat het even voor half 2 is, willen we daar graag even op wachten.

 

De maatschappij op Hawaii rond het jaar 1500.

De Ranger vertelt een heel goed verhaal dat de maatschappij hier op Hawaii rond begin 1500 beschreef.

De wetten voor het gewone volk waren toen zeer streng; deze wetten beschreven alleen maar kapu (= verboden). De heersende macht de Alli’i was oppermachtig. De hele maatschappij, het hele leven en het volk waren volledig gericht op de vele natuurverschijnselen. Deze werden toegedicht aan de misdragingen van de mensen: een storm was het gevolg van een diefstal, de uitbarsting van de vulkaan was het gevolg van … etc etc.

Als iemand iets had misdaan, dan moest deze persoon onmiddellijk gedood worden. Er was geen keuze: het was óf deze persoon doden of het hele dorp zou door een vreselijke ramp om het leven komen. Als dus bijv je eigen broer of neef of nicht iets gestolen had dan moest deze persoon onmiddellijk gedood worden. De enige kans die deze persoon had, was vluchten naar Pu’uhonua o Hōnaunau (de plek waar we nu zijn). Alle mensen van het dorp zouden de ‘misdadiger’ echter zeer fanatiek achtervolgen.

De Pu’uhonua o Hōnaunau bestaat uit de Royal grounds en een door een grote muur afgesloten gebied.

 

We lopen hier op de Royal Grounds.

De vluchtende ‘misdadiger’ moest in het gebied achter de grote muur terecht zien te komen, want daar zou vergiffenis geschonken worden voor alle daden.

 

Op de achtergrond is de hoge muur te zien die de heilige grond afsloot.

De enige manier om achter de muur terecht te komen was, via de zee. In de zee zwemmen haaien en de kust was bezaaid met scherpe en puntige lava-rotsen.

 

De vlijmscherpe lavarotsen.

Als het de ” misdadiger” dus lukte om uit de handen van de bevolking te blijven, en het was gelukt om niet te pletter te slaan op de lavakust én hij/zij was niet opgegeten door de haaien, dán kon volgens een bepaald ritueel vergiffenis verkregen worden.

Doordat de Alli’i, de heersende macht, hier rondliep kwam er veel mana ( spirituele kracht) op de grond waar ze liepen. Het hele gebied van de Pu’uhonua is volgens de Hawaianen vol van mana die je mag gebruiken. De mana wordt gezien als een soort universele energie.

 

Het terrein zelf.

We lopen vol bewondering rond over het terrein. Het is allemaal mooi gerestaureerd waardoor het een erg goede indruk geeft van hoe het er uit moet hebben gezien. We lopen heel rustig de self-guided tour over en door de Royal grounds en de Pu’uhonua.

 

In de gerestaureerde muur is nu een opening gemaakt.

Het is echt een indrukwekkend gebied.

Om ongeveer half 4 lopen we weer terug naar onze auto. Het was zeer de moeite waard geweest.