Tocht van vandaag.

Vandaag zijn we naar Volcanoes National park gereden, maar toen we daar eenmaal waren, regende het. Het regende zo hard dat we, na een bezoek aan het Visitor Centre zijn doorgereden naar 1 van de natste steden van Amerika, Hilo.

 

Terugrit over the Saddleroad.

Na een ontspannen bezoek aan dit stadje wilden we terugrijden over the Saddleroad: niet langs de kust terug naar het hotel maar over de bergen.

De weg klimt behoorlijk als we Hilo uit zijn, maar op een gegeven moment kunnen we toch lekker doorrijden.

 

Mauna Kea.

Op de kaart zien we dat we onderweg ook ‘nog even’ langs het Visitor center op de berg Mauna Kea kunnen rijden. Op deze berg, van 4205 meter hoog, staan wel 12 verschillende telescopen met allerlei specifieke mogelijkheden. Als je er zo dicht langs komt, wil je dat toch immers nog even zien.

Na de afslag van de Saddleroad, gaat de weg behoorlijk steil omhoog om 10 km later uit te komen bij het Visitor center. We rijden letterlijk door de wolken, erg mistig en frisjes!

Boven op de berg blijkt dat de eigenlijke top, waar de telescopen staan, alleen met een 4-wieldrive te bereiken is (of wandelend in 8-10 uur). Daar we geen 4-wieldrive hebben en ook niet 8-10 uur willen wandelen, lopen we het Visitor Centre maar eens rustig in.

 

Het Visitor Centre van de Mauna Kea.

Daar lopen we rustig rond en kijken een stuk van een film over dit astronomie centrum. Binnen is het aangenaam, buiten is het gewoon koud, zo’n 15 C en de lucht behoorlijk ijl.

 

Terug naar het hotel.

Als we weer terug op de Saddleroad zijn, ongeveer een uur later is het eerste stuk echt heel mooi. Het is helder en de zo’n komt zowaar door. Wel zien we verderop, waar we naartoe rijden, donkere en vreemd uitziende wolken. Wolken die fel wit op lijken te stijgen uit het onder liggende dal. Nou, die wolken vormen uiteindelijk een hele dichte mist, echt een heel dichte mist waar we doorheen moeten rijden. We zien op sommige plekken geen hand voor ogen. Op een gegeven moment zien we ook nog een bord langs flitsen waarop staat dat we uit moeten kijken voor overstekende schapen! We hopen van harte dat de schapen even wachten met oversteken in deze dichte mist.

Gelukkig gebeurt er niks, maar prettig is deze rit niet. Uiteindelijk komen we op de weg uit, die we gisteren ook terug hebben gereden vanuit Waimea naar Kona.

Terug in het hotel rekenen we uit dat we vandaag in totaal 350 km hebben gereden. Dat is toch een flinke afstand.