De reis.

Vandaag reizen we van Pendleton naar het hotel in Portland. Daar dit een reis is van slechts iets meer dan 3 uur, bekijken we onderweg de stuwdam The Dalles zodat we niet belachelijk vroeg in Portland aankomen.

Om 9:15 uur rijden we weg uit Pendleton.

We zien op de kaart dat het eerste stuk van de route saai is. Nou het is niet alleen saai, het is echt óórverdovend saai. We rijden over een hoogvlakte waar het flink waait, het is wat mistig en we zien alleen maar (saaie) akkers.

Pas bij The Dalles wordt het allemaal wat groener en interessanter.

The Dalles.

Bij de The Dallas Dam gaan we naar het Visitor center. De Ranger daar vertelt ons dat het ‘gewone’ volk niet bij The Dallas Dam kan kijken, maar dat dit wel mogelijk is bij de Bonneville Dam.

Hij vertelt ook dat alle dammen een zgn Fishladder hebben. De volwassen zalm moet, dam of geen dam, nog steeds de rivier upstream kunnen opzwemmen. Daarnaast moeten de dammen in de rivier 40% van het water vrij doorlaten zodat de jonge visjes vrij naar zee kunnen zwemmen. Bij de ene rivier is de fishladder wat langer dan bij de andere, maar ze hebben ze allemaal.

We leren ook hoe we een gekweekte zalm moeten onderscheiden van een niet gekweekte. Bij een gekweekte zalm wordt de achterste rugvin verwijderd voordat de vis uitgezet wordt. Een niet gekweekte zalm herken je dus aan de aanwezigheid van de achterste rugvin.

De Ranger vertelt ook waar we van de Interstate af moeten om bij de Bonneville dam te komen. Daarnaast vertelt hij dat we nog een mooie scenic byway kunnen rijden. Vervolgens bekijken we nog een korte film over de bouw van deze dam.
De Columbia river was tijdens Lewis en Clark een grote en brede rivier die op sommige plekken erg wild en onbegaanbaar was. Op die plekken zijn nu de dammen gebouwd zodat ook de scheepvaart mogelijk blijft. Het zijn gigantische projecten die uiteindelijk veel opleveren.

Lunch.

Bij het plaatsje River Hood verlaten we de interstate en rijden we richting Mount Hood via de Mount Hood hyway. We rijden deze weg een heel stukje richting de berg. Als we een mooi zicht hebben op Mount Hood, stoppen we en keren we om.

Op weg naar The Dalles zien we Mount Hood.

We rijden een klein stukje om en zien Mount Hood.

Op de terugweg, richting de Interstate, zien we verderop wéér een hoge berg. Als we goed op de kaart kijken, komen we tot de conclusie dat dit Mount St. Helens moet zijn. Deze berg hadden we eerder deze vakantie ook al moeten zien, maar toen was deze verstopt achter / in de wolken.

In het plaatsje Hood River, eten we vervolgens ieder een heerlijke panini in een leuk tentje, Doppio Café, midden in het dorp. Na de relaxte lunch rijden we door op de Interstate naar de Bonneville dam.

Bonneville Dam.

Zoals al aangekondigd door de Ranger worden we eerst opgewacht door een strenge meneer die vraagt of we geen wapens bij ons hebben en of hij even in de achterbak mag kijken. Als we deze controle gepasseerd zijn rijden we door naar de parkeerplaats, parkeren de auto en leggen onze rugzakken in de achterbak. We mogen namelijk geen backpacks het gebouw mee innemen. In onze broekzakken stoppen we de belangrijke spullen waarna we naar binnen lopen.

In het Visitor center gaan we met de lift eerst naar helemaal naar beneden. Daar kan je onder water kijken naar hoe de vissen tegen de stevige stroom in zwemmen.

Vlakbij The Dalles zien we door een dikke ruit zalm.

Is dit nu een gekweekte of niet gekweekte zalm?

Af en toe zien we een (enorme) vis voorbij zwemmen. Dat is echt mooi om te zien. We zien gekweekte en niet gekweekte vissen langs zwemmen.

Via de luidsprekers horen we dat er om 3 uur een rondleiding is met een Ranger dus gaan we met de lift weer terug naar boven.

Rondleiding.

De rondleiding begint met een verhaaltje dat een mooi tijdsbeeld geeft van deze Powerplant. In 1938 waren er maar 2 generatoren gebouwd. Dat leek de mensen toen meer en meer dan genoeg. Dat was het in die tijd ook, want men gebruikte toen nauwelijks stroom. Nu zijn er inmiddels 16 generatoren die bij elkaar de stroom kunnen leveren voor in totaal 2 grote steden. De Ranger vertelt ook dat alle vissen die via de visladder stroomopwaarts zwemmen geteld worden. In de rivier is een schuine wand gezet, die alle vissen dwingt langs 1 kant stroomopwaarts te zwemmen. Daar zit iemand die de vissen telt.

Met z’n allen lopen we vervolgens naar het turbine gebouw en zien daar de rij met turbines.

Vlakbij The Dalles zien we de generatoren in het turbinegebouw.

De generatoren in het turbinegebouw van de Bonneville dam.

Dat is een mooi gezicht hoor. De rondleiding is dan afgelopen.

Terug bij de Fishladder kijken we nog even of we nog zalm zien springen. We zien wel veel zalm zwemmen, maar zien niks springen.

Vlakbij The Dalles zien we een Fishladder.

Bij deze Fishladder hopen we springende zalm te zien.

Door naar Portland.

Terug in de auto besluiten we geen scenic byway meer te gaan rijden naar meteen door te rijden naar Portland. We hebben echt genoeg gezien.

Top