De reis naar New York.
Rond 12:05 landen we en om ongeveer 15:00 zijn we in het hotel in New York en om half 4 lopen we onze kamer uit. Het plan is om met de subway (red line) helemaal naar het zuidelijkste puntje van Manhattan in New York te rijden, Battery park, en daar wat rustig rond te hangen / lopen.
Het hotel ligt heel dichtbij de red en de blue line. De red line vinden we snel. Eerst moeten we een kaart kopen voor de dagen dat we hier zijn. We kopen een kaart voor 7 dagen. Nu kunnen we onbeperkt reizen, lekker makkelijk.
De red line, die op papier helemaal zou doorrijden naar het zuidelijkste puntje stopt echter eerder. Een heel aardige man die ons vragend ziet kijken waarom we éérder uit de subway moeten, legt uit dat in het weekend soms aan sommige sporen wordt gewerkt. Weer boven de grond zoeken we de blue line. Daar willen we mee naar Ground zero rijden om van daaruit zuidelijk Manhattan te verkennen.
Ook nu worden we heel vriendelijk de weg gewezen naar het station waar we moeten zijn. In dat station snappen we niet goed welke trein we moeten hebben. Een heel aardige mevrouw brengt ons naar het juiste perron.
Ground Zero.
Ground zero in New York is indrukwekkend hoor. De grootste toren is al bijna klaar.

Aan de toren wordt nog steeds gebouwd.
We willen ook het nieuwe 9/11 Memorial zien. Daar halen we eerst gratis kaartjes voor. Het vroegste tijdstip waarop we daar terecht kunnen is 19:00 uur (het is dan vlak voor 17:00 uur). We willen het Memorial heel graag zien, dus accepteren we deze kaartjes.
Battery Park.
Heel rustig slenteren we in de richting van het Memorial. Op een gegeven moment zijn we vlakbij Battery park, dus daar lopen we naartoe.
Het voelt speciaal om daar te staan. Te staan op het zuidelijkste puntje van Manhattan, waar een fortje is gebouwd om het gebied destijds te beschermen. We lopen er rustig rond en gaan eens gewoon rustig op een bankje zitten.
Financieel hart.
Op de terugweg, naar het Memorial-park, komen we langs Wallstreet waar de New York Stock exchange is. Dat gebouw zie je vaak op de tv, en nu hebben we het zelf gezien. Overal beveiliging, er rijdt geen auto rond daar.
Dan is het (ongeveer) tijd om naar het Memorial te gaan. Na allerlei controles en checkpoints, zijn we eindelijk waar we willen zijn. Het is wel erg speciaal hoor, die 2 diepe basins op de plek waar eerst de noord en de zuid toren stonden!

Een indrukwekkende plaats.
Mooi gemaakt met al dat water dat diep wegstroomt- de torens omgekeerd. Alle 3000 namen staan in de rand, echt bijzonder! Het water maakt ook voortdurend lawaai waardoor het beslist niet onopgemerkt blijft.
Als wij er zijn heet de Memorial nog een ‘preview’, want de memorial is nog niet af. We lopen er van 18:45 tot 19:40 rond waarna we de blue line E uptown. We merken dat we niet helemaal helder meer want het metroschema vinden we een beetje ingewikkeld. Rond 20:30 uur zijn we terug op de hotelkamer.
Levis Store.
De volgende ochtend gaan we om 9 uur op pad richting de Upper East Side van New York. Daar willen we een wandeling doen met het z.g. 100% boekje. Naar het beginpunt van deze wandeling moeten we eerst 2 verschillende metro’s pakken en komen boven de grond bij Bloomingdales. We zijn duidelijk helderder dan gisteravond.
Tegenover Bloomingdales is ook een Levis Store, er zijn er zelfs 6 in Manhatttan. Maar Bloomingdale en de Levis store zijn (pas) open om 10 uur.

Bescherming tegen de zon.
Als we even staan te wachten aan de overkant van de Levis Store zien we een wat oudere heer met een teckeltje. Dat hondje heeft een hoedje op tegen de zon (!) én ….. een zonnebril tegen de zon. Het moet niet gekker worden.
In de Levis store kopen we enkele broeken. Het is helaas niet zo goedkoop als bij de Levis Outlet van vorig jaar (Atlanta) maar toch nog een heel stuk goedkoper als bij ons.
We lopen met een aardig aantal tassen de winkel uit en besluiten deze spullen eerst terug te brengen naar het hotel in plaats van er de hele dag mee te blijven lopen. Om 11:50 uur zijn we weer terug naar Bloomingdales waar we beginnen met de echte wandeling.
Upper East Side.
De wandeling loopt een stuk langs de westrand van Central park en door de wijk die hier ligt. De huizen en straten hier zijn duidelijk anders dan elders in New York: veel bomen, brede straten, grote herenhuizen en op sommige plaatsen niet eens zo vreselijk hoog. Het is echt heel apart, waar we lopen.
Verschillende keren lopen we Central Park binnen. Dat is echt heel leuk want we komen op plekken die we echt nog niet eerder gezien hebben. Aan het einde van de dag hebben we het gevoel dat we Central Park wel 3x hebben doorkruist.
We gaan aan een idyllisch vijvertje zitten, heerlijk rustig, maar omringt door heel hoge gebouwen.

Serene rust midden in een hectische stad.
Mooie echte natuur omgeven door een hectisch, levendig en druk New York. Soms is het even lastig de goede uitgang te vinden want er zijn erg veel kleine en grote paden. Uiteindelijk lopen we weer tussen de hoge en oude huizen.

Een Brownstone.
Herkenning.
We moeten vaak denken aan het boek New York (van Edward Rutherford) , dat we beiden lazen. Sommige huizen móeten gewoon in die tijd gebouwd én gebruikt zijn.
Na een heerlijke lunch gaan we weer op pad en lopen verder noordelijk tot 92th street. De route voert ons o.a. langs Madison Av. waar super chique winkels zijn. Van die echt hele dure, met van die echt dure mensen met blonde haren en een strak gezicht. Je komt hier echt door de ‘betere’ buurt van Manhattan in New York.
Op 5th av. zien we het Guggenheim.

De mooie buitenkant van het Guggenheim museum.
Die is erg mooi aan de buitenkant: van de architect Frank Lloyd Wright.
De wandeling gaat vervolgens eigenlijk langs de Met (the Metropolitan) maar we besluiten het Central Park in te steken bij het Resevoir. Mooi punt daar bij dit behoorlijk grote meer! Daar lopen we een stuk langs en dwalen wat door het park gelopen. We komen bij de Turtle pond waar inderdaad erg veel schildpadden zitten.

Vanuit Castle Belvedere kijkend naar de Turtle Pond.
Als we bij de Castle Belvedere zijn, merken we dat we inmiddels toch best moe zijn. Bij de Boathouse aan het Lake genieten we van 5 tot 6 uur van een biertje en wat fris.
Daarna lopen we rustig het park uit. Bij 72th street nemen we de metro terug. We nemen eerst per ongeluk de Blauwe B terwijl we de Blauwe C downtown New York moeten hebben. Maar om 19:00 uur zijn we weer terug in ons hotel. We zijn van 9 tot 19 uur in touw geweest.
Ellis Island en Liberty Island.
Om 11 uur de volgende ochtend zijn we bij Clinton Castle waar we tickets kopen voor Ellis Island en Liberty Island. Voordat we op de boot kunnen, moeten we nog ‘eventjes’ in de rij staan. Het is een best lange rij waar we bijna een uur in staan.
We lezen dat de security vergelijkbaar is met die van een vliegveld. Dat klopt. Er wordt gewoon geen enkel risico genomen.
Liberty Island.
Het tochtje met de boot is net 15 minuten en dan zijn we op Liberty Island. Eerst gaan we naar het Information Center want we lezen dat er free tours zijn met een Parkservice ranger. We hoeven hiervoor gelukkig maar een paar minuten te wachten.
De tour is niet vreselijk lang (30 min.), maar geeft wel veel heel aardige achtergrondinformatie.

Het trotse Statue of Liberty.
Lady Liberty is gemaakt van koperen platen. Dat koper is groen uitgeslagen dus daarom ziet ze groen. Het koper wás de kleur van een Amerikaanse dime. Totaal anders dan nu dus. Het beeld is gemaakt door meneer Eiffel, een paar jaar voordat hij de Eiffeltoren bouwde.
Het beeld is een jaar dicht omdat ze bezig zijn met nieuwe trappen en een nieuwe lift aan te brengen. De verwachting is dat het beeld in oktober 2012 weer open gaat. Als je naar binnen wil (max 2000 mensen per dag) wordt aangeraden om zeer op tijd (vanaf augustus) via internet te reserveren.
Na de tour lopen we verder rond het beeld en genieten van deze bijzondere plek. Bijzonder om zo onder zo’n beeld te staan dat zo vreselijk belangrijk was voor veel immigranten. Lady Liberty was immers het toonbeeld van de (lang gezochte) vrijheid.
Ellis Island.
In de Gift shop kopen we nog wat leuke souvenirs en dan is het tijd om naar Ellis Island te gaan. We hoeven niet heel lang te wachten op deze boot.
De boottocht is ook hier weer redelijk kort, ongeveer 10 minuten.
Om 14:30 uur zijn we op Ellis Island. Na een lekkere lunch gaan we wat rondlopen. Vooral de 2de verdieping is interessant- dat was de ontvangsthal waar alle immigrants aankwamen.

Achtergebleven koffers van immigranten.
Daar vertelt een Ranger ook weer van alles aan een groep mensen. We luisteren aandachtig mee want het geeft een heel goed beeld van hoe er het er toen aan toe ging:
- 1 minuut werd er uitgetrokken voor de medische keuring.
- Er werd vooral gekeken hoe men de trap naar deze verdieping op liep.
- Daarna volgde de psychische en sociale keuring.
- Je moest niet alleen voor jezelf kunnen zorgen, je moest ook in dit land kunnen sámen leven.
- Gemiddeld 90% werd meteen binnen gelaten. Van de overige 10% ging uiteindelijk 9% ook door en 1% werd op de 1ste boot terug gezet.
Een indrukwekkend verhaal in een indrukwekkende omgeving.
Buiten gaan we even in de tuin zitten met uitzicht op de sky line van Manhattan. Een klein eindje verder is een grote cirkel gemaakt met 500.000 namen van mensen die het eiland hebben gepasseerd. Daar lopen we rustig langs.
Rond 16:30 uur nemen we de boot terug naar Manhattan en rijden met de metro terug naar het hotel.
Baseball.
Ons reisbureau heeft voor ons toegangskaartjes gekocht voor een baseball game tussen de New York Mets en de Philadelphia Phillies in het Citi Field stadium in de wijk Queens. We vertrekken uit ons hotel om 18:10 uur.
Het stadion ligt zo’n 40 minuten van het hotel. Er willen meer mensen naar the Mets want in de metro is het behoorlijk druk.
En dan kom je zo’n stadion binnen. GIGANTISCH.

Een volgepakt Citifield stadium.
Je weet gewoon niet waar je moet kijken. Later blijkt dat er die avond meer dan 42.000 (!) mensen in het stadion zijn. Een geweldige sfeer, heel positief. Het alcoholgebruik is gelimiteerd vooral om agressie en vernielingen te voorkomen. Dat komt de sfeer enorm ten goede. Wat een geweldige ervaring om hier bij te zijn!!
De Phillies blijken veel geblesseerde spelers te hebben en The Mets hebben een heel goed seizoen (horen we van de vrouwen waar we naast zitten). Onze Mets winnen met 11-1!
Daarna is er vuurwerk.

Vuurwerk na de wedstrijd.
Dat is echt schitterend, mooi op muziek gepresenteerd. Fraai. Dat kost een lieve duit.
Dan is het afgelopen en moeten we terug naar de metro. Alles is hier super goed geregeld. Eigenlijk zitten we super snel weer in de metro en we kunnen zelfs zitten, in tegenstelling tot de heenreis. Om ongeveer 23:30 uur zijn we terug op de kamer. Moe maar heel erg voldaan.
Bike and roll.
Vandaag is het 4th of July, een nationale feestdag in Amerika.
Gisteren vroegen we de mensen in het hotel of alles hier dan gesloten is op zo’n nationale feestdag. Nee, alles is gewoon open en iedereen is gewoon aan het werk. In de avond is er het grote vuurwerk. We hebben kaartjes voor op de boot van waar we het vuurwerk gaan bekijken.
We willen vandaag bij pier 83, aan het einde van 42nd street, fietsen huren en dan om de zuidpunt van Manhattan naar de Brooklyn bridge rijden (als we dat zouden halen). De vraag is alleen hoe we nu het beste bij Pier 83 kunnen komen. De boot vanavond vertrekt ook daar, dus kunnen we meteen even uittesten of het met metro en lopen te doen is.
We doen er een kleine 3 kwartier over en dat is toch wat lang als het laat is. Vanavond willen we dus toch een taxi pakken.
Het is grappig om door 42nd street te lopen want in die straat ligt het hotel waar we 5 jaar geleden verbleven. De buurt daar is enorm opgeknapt. Het is er (voor ons gevoel) schoner, breder (kan waarschijnlijk niet) en nieuwer. Dat laatste zou wel kunnen omdat er 5 jaar geleden wel veel gebouwd werd.
Op de fiets.
Bij Bike and Roll huren we fietsen en bijbehorende sloten en krijgen er een fiets-kaart van New York bij.
We stappen op de fiets en rijden heel heel rustig richting Battery Park en stoppen vaak om rustig te zitten of om wat foto’s te maken. Het is echt lekker relaxt. Leuk om New York eens vanaf de fiets te bekijken. Je maakt meer meters en het kost weinig energie.
Aan een schitterend plein eten we in een restaurant, bijna aan het water, een lekkere lunch. Het plein is omgeven door vrij nieuwe erg hoge gebouwen aan de ene kant en de Hudson rivier met een jachthaven aan de andere kant. We zitten lekker onder de bomen en eten verrukkelijk.
De Brooklyn bridge.
Om even over 2 uur fietsen we er weg. We fietsen in betrekkelijk korte tijd vrij ver, dus willen we ook de Brooklyn bridge fietsen. Na de Golden Gate bridge in San Francisco, nu de Brooklyn bridge in New York. We fietsen om Battery park en dan wordt het even wat lastiger omdat we de Brooklyn bridge echt óp willen fietsen. Er staan gelukkig keurig bordjes die ons naar de brug leiden, maar we gaan wel midden door de stad. Dat is spannend maar het gaat heel goed.
De Brooklyn bridge is een ervaring hoor.

Boven op Brooklyn bridge. De auto’s rijden onder ons.
Er is een ongeluk gebeurd op de rijstrook van Brooklyn naar Manhattan. Hierdoor staat de hele rijstrook richting Manhattan compleet stil. Veel politieauto’s en ambulances rijden onder ons door (het fiets- en voetpad is boven de weg aangebracht, precies boven de middenberm).
Als we in Brooklyn zijn, fietsen we naar the waterfront en genieten van het uitzicht op de mooie skyline van Manhattan. Indrukwekkend hoor.
We leveren de fietsen in bij Bike and Roll en steken met de watertaxi de rivier over. De watertaxi levert ons af bij pier 11, bij Wall street. Als we de kaartjes uit een machine proberen te halen komt er een man naar ons toe die ons 3 kaartjes geeft. Hij heeft ze niet nodig omdat de watertaxi te laat is en hij geen tijd meer heeft om naar de overkant te gaan.
Aan de overkant lopen we niet de stad in, maar langs de rivier richting de South Ferry terminal waar het beginpunt van de rode metrolijn is. Rond 17 uur zijn we op de kamer.
Vuurwerk op de Hudson!
Rond 10 voor 6 lopen we fris gedoucht in frisse kleren het hotel uit richting Broadway. De conciërge van het hotel raadt ons aan om daar een taxi te pakken.
We hoeven daar alleen maar onze arm omhoog te steken en er stopt al een taxi. We vertellen waar we naartoe moeten (the end of 42nd street, pier 84, Circle line) maar heel west 42nd street is afgezet. De chauffeur zet ons 2 blocks verder af. De rit kost $ 6,50.
We kunnen in eerste instantie helemaal niet bij de Circle line komen. Alles is mega afgezet door de politie. Pas als we kunnen bewijzen dát we een geldig ticket hebben, mogen we de straat oversteken. Bij de Circle line aangekomen, moeten we onze vouchers eerst inwisselen tegen een ticket.
Op de boot.
Vervolgens staan we 3 kwartier in een zig-zag-rij in de nog volle zon. als we op de boot zitten hoeven we niet lang te wachten tot de boot vertrekt. We varen de Hudson op richting het Statue of Liberty. Daar keert de boot om. Ergens midden in de Hudson, stopt de boot en dan begint het wachten op de duisternis.
Het is heel bijzonder hoor. We denken dat er daar op de Hudson toch wel een paar honderd boten en bootjes liggen. Veel commerciële boten maar ook erg veel kleine particuliere boten. De boten liggen allemaal met hun achterkant naar waar het vuurwerk afgestoken gaat worden: midden op de Hudson op (naar later blijkt) 4 grote pontons.
Rond 10 over 9 begint het vuurwerk. Het duurt tot even voor 10 uur.

Alles kleurt bloedrood.
Het is niet te beschrijven hoe mooi dat is. Zo groots en zo mooi. De meest schitterende vormen hebben we voorbij zien komen.

Adembenemend vuurwerk.
We raken allebei gewoon geëmotioneerd van de schoonheid ervan. Dat is niet met woorden te beschrijven, maar élk volgend vuurwerk dat we zullen zien, zal het afleggen tegen dit grootse spektakel.
Terug naar het hotel.
Aan het einde toeteren alle boten en dat is een waardig slot. We moeten even wachten tot we terug zijn in de haven. Rond kwart over 10 stappen we van de boot. We willen uiteraard een taxi, maar met deze ongelofelijke mensenmassa’s is daar geen beginnen aan. We lopen terug in de richting van ons hotel en zwaaien (tevergeefs) met onze armen naar elke taxi die we zien.
Om 22:50 uur zijn we bij ons hotel. Dan blijkt maar weer eens hoe makkelijk dat stratenplan van de Amerikanen is. In een wildvreemde stad loop je zó van A naar je hotel toe. Heel gemakkelijk en zeer logisch en overzichtelijk.
We zouden deze dag rustig aan doen, maar dat is toch (weer) niet helemaal gelukt. Morgen gaan we onze auto ophalen en dan móeten we echt gaan uitrusten van deze onvergetelijke dagen in deze onvergetelijke stad. Wat een stad zeg!