De vijfde reis, in 2012 begint in de mega-stad New York en eindigt in Chicago. In deze vakantie maken we een mooie tocht langs de Great Lakes van de staat Michigan. We wilden het in deze vakantie iets minder warm hebben dan vorig jaar toen we in the Deep South rondreden. Dit is evaluatie 2012.

Hieronder de evaluatie 2012.

New York.

 • De stad New York, blijft een attractie op zich. Het voordeel van deze stad is o.a. dat het zeer bereikbaar is vanuit Europa. Verder zijn de transportmiddelen er zeer goed en goedkoop. Het reisbureau had een prima gelegen hotel voor ons gekozen: het lag vlakbij een metro-station waar de rode en blauwe metrolijn stopten.
  Ground Zero en het erbij gelegen 9/11 Memorial is een bijzondere plek die indrukwekkend blijft. Winkelen in New York is niet echt goedkoop. Dat viel ons een klein beetje tegen. Central Park is ook nog steeds bijzonder, zo midden in die enorme grote stad. Er wat gerichter doorheen wandelen was erg leuk want nu hebben we veel meer van het park gezien dan in 2008.
  Het bezoek aan Ellis Island en Liberty Island is echt een must-see! Dat hadden we zeker niet willen missen, wetende wat zich hier allemaal heeft afgespeeld.
  De stad bekijken vanaf de fiets is ook zeker het herhalen waard. We fietsen in Nederland natuurlijk al graag dus is fietsen ‘in den vreemde’ heel logisch. Je ziet veel met een minimale inspanning.
  Als we ooit nog een keer op 4 juli in Amerika zijn, dan gaan we zeker weer naar het vuurwerk kijken. Dat we het dit jaar vanaf het water konden bekijken was echt heel speciaal.
  Een verblijf in New York is echter niet goedkoop en er is toch wel heel erg veel lawaai. In eerste instantie realiseerden we het ons niet zo heel erg, maar toen we weg waren uit New York viel de stilte ons zo enorm op.
  We komen er zeker nog een keer terug!!

Fingerlakes.

 • Geneva (NY) was wel behoorlijk ver rijden vanuit de stad New York. We vroegen ons naderhand wel af of we niet beter meteen door hadden kunnen rijden naar Niagara of juist wat eerder hadden kunnen stoppen.
  Het ligt erg mooi aan de Fingerlakes. Voor ons was het echt een uitrust-plek na de hectiek en drukte van New York, zeker in combinatie met de viering van de 4th of July. De streek rond deze meren doet erg Europees aan. We vonden het proeven van Amerikaanse wijn leerzaam. Deze wijn heeft toch wat minder body dan we gewend zijn van de Franse en Italiaanse wijnen die we graag drinken.

Canada.

De Niagara Falls.

 • Het reisbureau had ons geadviseerd om aan de Canadese kant van de Niagara Falls in een hotel te gaan zitten. Dat is ons erg goed bevallen. We zijn uiteraard niet aan de Amerikaanse zijde geweest, maar de Canadese zijde is zeer groen en smaakvol ingericht.
  Met een boot onder de Falls varen is een aanrader, maar zorg dan wel dat de audiovisuele apparatuur een eigen regenjas heeft. Ook Behind the Falls is indrukwekkend. De macht en kracht van het water voel je dan erg dichtbij.

  Niagara Falls in de evaluatie 2012.

  De USA-Falls vanaf de boot gefotografeerd.

  Voor ons was 1 nacht hier verblijven genoeg. Zeker omdat we in de ochtend van de reis naar Toronto nog even op de Skylone Tower hebben kunnen staan.

Toronto.

 • De Canadese stad Toronto vonden we niet heel erg speciaal. De CN-Tower is zeker het bezoeken waard. Als je wat jonger bent, dan kan je daar helemaal ‘uit je dak’ gaan. Het uitzicht is wel spectaculair, ook recht naar beneden. De middag aan het strand vonden we wel een verrassing hoor. Het was daar lekker. De winkelketen Loblaws moeten we zeker onthouden. Groot en veel vers!

Bayfield.

 • Het Canadese stadje Bayfield ligt heerlijk rustig aan het grote Lake Huron. We moeten volgende jaren ook opgeven dat het hotel/inn geen ‘pets’ toelaat omdat wij hier toch wel behoorlijk op reageren. Het stadje Bayfield is wel aardig net als het strandje aan Lake Huron. De bossen in de buurt van Bayfield zijn niet echt heel interessant. Deze streek van Canada vinden we trouwens minder aantrekkelijk. Het doet ons vrij Europees aan en dat zoeken we nu niet. Het hotel is Bayfield vonden we echt zwaar onvoldoende. Na onderzoek blijkt dat het reisbureau in eerdere offertes een ander hotel in deze plaats had geselecteerd. Dat is aangepast toen we de reis goedkoper wilden hebben. We moeten komende vakanties dus goed blijven kijken naar de uiteindelijke lijst van hotels.

Terug in Amerika.

Shiawassee natl. wildlife refuge.

 • Het Shiawassee national wildlife refuge natuurgebied is erg mooi, zowel vanuit de auto als te voet. Wandelend zie je wel veel meer van de natuur. Het leuke van de weg er doorheen is dat je snel een mooi gedeelte van dit gebied ziet. De wandeling die wij liepen is erg goed aangegeven met ook aardig wat aanvullende informatie.

Mackinac Island.

 • We hadden Mackinac Island gepland op advies van een aardig Amerikaans gezin dat we een keer hadden ontmoet. Dat was een super goede tip geweest. Mackinac Island is een onontdekte parel in de staat Michigan. Het is een schitterend eiland waar een heerlijke ongedwongen sfeer hangt. Een fiets huren is echt een must want op de fiets zie je het eiland op z’n best. Eigenlijk zou iedereen deze idyllische plek moeten zien, maarja dan wordt het misschien weer te druk.

Tahquamenon Falls state park.

 • Het Tahquamenon Falls State Park is een werkelijk schitterend park. Bij de Upper Falls was het erg druk want daar is ook de grootste parkeerplaats. Wandelend van de Lower naar de Upper Falls hadden we het bos, zeker op de heenweg, heerlijk alleen voor ons zelf. Hier zouden we zo nog een keer naartoe kunnen gaan en dan lopen we waarschijnlijk gewoon weer deze wandeling. Een aanrader dus.

De Pictured Rocks.

 • De Pictured Rocks bij de plaats Munising zijn vanaf het water echt het beste te bekijken. Vanaf de boot zie je de hele bijzondere kleuren in en op de rotsformaties. Dat was echt heel bijzonder en is een aanrader! De bossen die er boven liggen vonden wij minder interessant.
  De Pictured Rocks in de evaluatie 2012.

  Pictured Rocks national lakeshore.

Copper Harbor.

 • Het plaatsje Copper Harbor was echt schattig. Klein en gezellig. Ons hotel lag pal aan het water, maar de kamers waren wel wat gehorig. De Lighthouse-tour was zeer de moeite waard. Het Fort was, toen wij er waren, wat minder interessant. Op de weg er naartoe was het vreemd dat TomTom de plaats niet kon ‘vinden’. Copper Harbor wordt veel gebruikt door mensen die met de boot naar Isle Royale varen om daar een tijdje rough te kamperen.

Gladstone.

 • Gladstone hadden we gekozen als slaapplaats op weg naar de Sleeping Bear Dunes bij Traverse City. Als het mooi weer is, is Gladstone Beach een heel aardige plek om te zijn en verder is het restaurant the Terrace Inn echt prima. Maar daarmee hebben we deze plaats dan ook helemaal gehad.
  We willen niet meer in een B&B verblijven maar toch echt een iets onpersoonlijker hotel.
  We merken wel aan ons zelf dat 4 weken rondreizen lang is. Op een gegeven moment kan er bijna geen nieuwe verwondering meer bij. Als we volgend jaar weer rondtrekken, dan is 3 en een halve week meer dan genoeg.

Sleeping Bear Dunes natl. lakeshore.

 • De Sleeping Bear Dunes national lakeshore bij de plaats Traverse City is een schitterend natuurgebied. De duinen zijn daar echt gigantisch hoog. We hadden een beetje pech met het weer, maar het slechte weer hield gelukkig niet heel lang aan. Hier zouden we vlot nog een keer naartoe kunnen gaan, zo mooi is het er.

Holland.

 • Het plaatsje Holland (MI) is eigenlijk verplichte kost voor elke Nederlander. Downtown Holland was een gewoon doorsnee Amerikaans stadje, niks speciaals. Nelis’ Dutch Village is echt erg grappig. Een verblijf van 1 nacht was voor ons meer dan voldoende.

Chicago.

 • Chicago is een zeer sfeervolle, schone en fietsvriendelijke stad. We waren er graag. De fietstocht met Bike & Roll is echt een aanrader want je ziet en leert veel.

De conclusie van evaluatie 2012.

We wilden het in deze vakantie iets minder warm hebben dan vorig jaar. Dat is prima gelukt. De staat Ontario in Canada vinden we niet mooi genoeg om er nog eens naartoe te gaan. De staat Michigan, langs de grote meren is erg mooi. Het is een redelijk onontdekt gebied en zeker het bezoeken waard.

Als we weer een rondreis maken, moeten we rekening houden met de hoeveelheid nieuwe indrukken die we kunnen opslaan. Na een dikke 3 weken begint de ‘harde schijf’ redelijk vol te raken.

Als we ooit weer op 4 juli in Amerika zijn, zullen we zeker proberen weer een vuurwerk te bekijken, want die kunnen echt onvergetelijk zijn.

Top