De reis naar Nashville.

We berekenen met TomTom dat de rit van de Cumberland Gap naar Nashville (Tennesee) zo’n 5 uur zou gaan duren (377 km. = ongeveer 4 uur rijden + tijd voor rusten en eten). Het zou fijn zijn als we rond de klok van 15:00 in Nashville kunnen arriveren. Dat betekent dat we tussen 9 uur en half 10 bij het hotel weg moeten rijden. Dan hoefden we zeker niet te gaan haasten.

Het verschil tussen wel of niet via de Interstates naar Nashville rijden is toch wel erg groot, dus willen we vandaag gewoon over de Interstates rijden.

De reis gaat heel voorspoedig. Het land waar we vanaf de Interstates op uitkijken, is erg mooi. We genieten erg van het groen van de bossen en het gras en de glooiende heuvels.

Bij het plannen blijkt echter dat we 1 ding over het hoofd hebben gezien: we zouden naar een andere tijdzone overgaan! Atlanta, waar we begonnen zijn, ligt in de tijdzone Eastern Time en daar is het 6 uur vroeger dan in Nederland. Tussen Knoxville en Nashville komen we echter in de Central Time tijdzone en dan gaat de klok 1 uur terug. Als de klok 1 uur terug gaat, zijn we dus ook 1 uur eerder in Nashville en hadden we dus helemaal vroeger op hoeven staan.

Door het tijdzone – probleem, zijn we even voor 2 uur al bij het hotel. We leggen de koffers op onze kamer en gaan nog even lekker naar het zwembad.

Plannen voor morgen.

In zo’n grote stad als Nashville vinden wij het moeilijk om te bepalen waar je moet beginnen. Daarom bespreken we voor morgen een rondrit door Nashville. Morgen worden we tussen 8:30 en 9:00 opgehaald bij ons hotel en krijgen we een 3 en een half uur durende rondrit door Nashville. We zien dan alle highlights die we voor ons zelf hebben opgeschreven. De rondrit zal besluiten met live Music. Muziek waar deze stad immers beroemd mee is geworden.

Morgenavond gaan we naar een echte baseball wedstrijd. Dat soort grote wedstrijden zie je wel vaak op tv, maar nooit live. We willen dat ook eens live mee maken, dus hebben we aan onze reisagent gevraagd of die kaartjes voor ons kunnen regelen. In Nashville blijkt er een wedstrijd te zijn in de minor – league (niet de major – league) als wij er zijn, dus daar willen we wel naartoe. Ze hebben kaartjes voor ons geregeld meteen op de 1ste rij, mooi vooraan. Deze wedstrijd begint morgenavond om 19:05 uur.

We hebben heel veel zin in morgen. Eerst Nashville goed bekijken en dan ’s avonds naar de baseball wedstrijd kijken van de Nashville Sounds tegen de Iowa Cubs. Vanavond moeten we nog wel even de spelregels goed bestuderen zodat we op het goede moment juichen en dat we ook snappen waarom er gejuicht wordt. Ook gaan we nog even kijken wie er misschien zou moeten gaan winnen. Veel huiswerk dus!!

Rondrit door Nashville.

De volgende ochtend staan we keurig om 8:15 uur klaar. Als we opgehaald zijn, halen we eerst nog 8 andere mensen op: een vrouw uit Tasmanie (eiland van Australië, 4 voormalig Canadezen die nu in Mexico wonen en nog 2 uit North Carolina).

De chauffeur Jim is een echte ‘Nashvillian’ en weet onderweg dan ook erg veel te vertellen. De stad is momenteel beslist niet alleen bekend van muziek. We rijden langs verschillende bekende universiteiten die de stad rijk is. Er is een heus Parthenon, compleet nagebouwd omdat Nashville bekend staat als het Athene van de USA.

Tijdens de rondrit door Nashville bij een opnamestudio.

Tijdens de rondrit door Nashville bij een opnamestudio.

Heel aardig is het rondrijden langs de beroemde muziekstudio’s waar heel veel van de artiesten waar wij van houden, hun platen hebben opgenomen. Grappig idee is dat hoor.

Het Historic Ryman Auditorium.

We kunnen zelf rondkijken bij het Historic Ryman Auditorium. Dat is erg fraai.

De zaal van het Historic Ryman Auditorium in Nashville.

De zaal van het Historic Ryman Auditorium.

Een enorme concertzaal die oorspronkelijk als kerk was gebouwd. Veel beroemde mensen hebben daar op het podium gestaan. We hebben zelfs een concertposter van Coldplay gezien. De zaal schijnt een enorm mooie akoestiek te hebben, door al het hout en de mooie ovale, licht oplopende banken. Het is een mooie sfeervolle zaal.

Het Country Music Hall of Fame & Museum.

Als we weer terug in het busje zijn, rijden we door naar Country Music Hall of Fame & Museum. Een gebouw dat voor 37 miljoen dollar is gebouwd en dat nu uitgebouwd wordt zodat het meer dan 2x zoveel ruimte heeft.

In eerste instantie hebben wij het eerste woord ‘Country’ van dit gebouw niet zo in de gaten. We denken dat het een Music Hall of Fame en museum is. Tijdens het lopen door en over de 3 verdiepingen van het gebouw, herkennen we eigenlijk maar 2 namen: die van Elvis Presley en Dolly Parton. Alle andere namen zeggen ons hélemaal NIKS. Vele vierkante meters worden besteed aan 1 familie Williams junior, senior etc etc, die klaarblijkelijk heel veel voor Country Music hebben betekend. Williams? Wie is die Williams? Langzaam krijgen we steeds meer in de gaten dat het gaat om de geschiedenis van de Cóuntry Music en laat dat nou een soort muziek zijn waar we niet zo heel veel mee hebben.

Maar toch is het leuk er te lopen en te zien hoeveel mensen wel om Country muziek geven.

Een wand met gouden platen in de Country Music Hall in Nashville.

Een wand met gouden platen.

Wel grappig zijn de muren vol met gouden en platina platen. Sommigen herkennen we.

Naar een Honkie Tonk oftwel Beer Joint.

Hierna ( het was inmiddels 12 uur) gaan we naar een onvervalste Honkie Tonk oftwel Beer Joint een extreem klein colaatje drinken.

In de Beer Joint in Nashville tijdens het optreden.

In de Beer Joint tijdens het optreden.

Als we binnen komen, is er een bandje aan het spelen. We horen (later) dat de groepjes die optreden, moeten betalen om er überhaupt te mogen optreden. Ze treden 2 en een half uur op en worden dan afgelost door een volgend groepje, dromend van de grote doorbraak.

Het café waar we zijn, is een behoorlijk morsig en donker café. Veel vergeelde posters en postertjes op de muren, een zwart plafond en zwaar opgedirkte madammen achter de bar. Het zou ook zomaar een heel bedenkelijk soort tent kunnen zijn.

De sfeer proeven was hier de belangrijkste opdracht en dat lukt heel goed. Na een klein kwartier lopen we weer terug naar de bus die ons vervolgens naar ons hotel terug brengt.

Onze conclusie van Nashville: leuk en interessant is het hele muziekgebeuren, maar voor ons is het ook niet meer dan dat. De stad zelf is niet mooi, alleen in de paar straten van het echte oude centrum, is de stad leuk en mooi om te zien. Daar hadden we ook nog wel even willen rond lopen. De rest van de stad is niet de moeite waard om te bekijken. De rondrit is dus erg nuttig. Dit hadden we nooit zelf in zo’n korte tijd kunnen ontdekken.

Baseball.

Rond de klok van 6 uur rijden we naar het baseball stadion.

We rijden er binnen het kwartier naartoe en kunnen de auto super snel parkeren. Dat is hier allemaal heel goed georganiseerd. Binnen een mum van tijd zijn ook onze e-tickets gescand en zijn binnen. Bij het naar binnen lopen krijgen we allebei een t-shirt van de thuis spelende ploeg! We kopen nog eerst iets fris en zoeken dan onze plaatsen op.

Voor de baseball wedstrijd in Nashville.

Voor de baseball wedstrijd.

We zitten echt kei – mooi. Op de eerste rij, ter hoogte van het ‘first base’, het eerste honk. We zullen de spelregels en het spel hier niet helemaal gaan uitleggen, maar het is echt super leuk. Baseball is eigenlijk een heel apart soort sport. Het kan van het ene op het andere moment heel heel snel gaan waarna er weer even weinig gebeurt.

De werper in actie.

De werper in actie.

De sfeer in het stadion is echt heel ontspannen en gezellig. Tussen de innings en de spelwisselingen zijn er allerhande spelletjes voor en door kinderen (en volwassenen). Het is klaarblijkelijk een sport voor de kinderen om een bal van 1 van de (professionele) spelers te bemachtigen. Aan het einde van elke opwarm periode wordt er door de kinderen smachtend naar de spelers in het veld geroepen om de bal waar ze mee geoefend hadden naar het publiek te gooien. De spelers, van beide partijen, gaan hier leuk mee om: net doen alsof ze naar het publiek gaan gooien om de bal vervolgens toch verder naar de eigen spelers te gooien etc.

De Nashville Sounds.

Onze thuisploeg, de Nashville Sounds wint uiteindelijk van Iowa Cubs. De wedstrijd begint om 19:05 uur en is om ongeveer 21:45 uur afgelopen. De speaker kondigt al aan dat 10 minuten na afloop van de wedstrijd een mooi vuurwerk wordt afgestoken. Nou, daar is niks teveel van gezegd hoor. Hier gaat toch aardig wat geld in om hoor.

Mooi vuurwerk boven het stadion in Nashville aan het slot van de wedstrijd.

Mooi vuurwerk aan het slot.

Als het vuurwerk afgelopen is, lopen we rustig naar de auto, installeren TomTom en rijden we heel rustig van het parkeerterrein af. Rustig ritsen, zonder vervelend gedring of getoeter. Heel beschaafd.

TomTom begeleidt ons, in het stikke donker (we weten op een gegeven moment totaal niet waar we rijden, maar TomTom wel!), keurig en snel naar het hotel waar we tegen half 11 aan komen. Wat een heel speciale avond (en dag trouwens) was dit zeg!!

Top