Reis naar Yellowstone n.p.

Om ongeveer kwart over 10 ’s ochtends rijden we weg uit Idaho Falls en een kleine 2 uur later zijn we al bij het hotel in het plaatsje West Yellowstone (2010), vlak buiten het nationale park.

Als we de koffers in het hotel hebben achter gelaten, rijden we snel naar de ingang van het park. We kopen een zgn. Annual Pass zodat we dit jaar geen entree meer hoeven te betalen in de parken die we bezoeken.

Bij de ingang van een nationaal park, krijg je altijd goede documentatie over het park. Deze documentatie bestuderen we eerst maar eens even.

Eerst maar eens even wat gegevens over dit grote en beroemde park.

Enkele gegevens over dit park.

  • het is bijna 9000 km2 groot (iets groter dan de provincies Zeeland, Noord-Brabant en Limburg samen),
  • van noord naar zuid is het 102 km en van west naar oost is het 87 km.
  • In het park zijn 67 soorten zoogdieren,
  • er is een actieve vulkaan en
  • 1000 – 3000 aardbevingen gemiddeld per jaar en
  • het park heeft 1 van ’s werelds grootste caldera’s (72 bij 48 km).
  • Het park heeft in totaal 5 ingangen,
  • er ligt 750 km. weg door het park en
  • ongeveer 1600 km aan wandelingen.

Waar beginnen we?

De eerste locatie waar we graag naartoe zouden willen, het Mammoth gebied is meer dan 100 km rijden van waar wij het park in zijn gekomen. Dat vinden we nu toch een beetje veel van het goede.

Wat moet je nu kiezen, waar moet je beginnen?

We besluiten de weg waar we op staan gewoon eerst maar eens rustig af te rijden. We zien wel wat we tegen komen.

Wat is daar te doen?

Al vrij snel zien we aan de kant van de weg allemaal auto’s staan. Wat is hier aan de hand?

North American Elk in de Madison River.

North American Elk in de Madison River.

We zetten de auto ook aan de kant en staan vlak daarna oog in oog met een hele familie North American Elk, een groot soort hert. Paps, mams en wat kinderen staan rustig te grazen en trekken zich bitter weinig aan van de mensen die naar ze kijken. Heel rustig wandelt de hele familie op een gegeven moment rustig de Madison river in om deze over te steken. Aan de overkant lopen ze de berg op en verdwijnen uit het zicht.

Wat een begin zeg, van Yellowstone (2009)!

Nog meer, kijk daar!!

Een stukje verder zien we op een berg een familie bizon zitten. Bizons zijn heel vreemde dieren. Van hun verhoudingen klopt werkelijk niks. Heel vreemd.

In de buurt van deze familie bizon, zien we een riviertje stromen. De randen van het riviertje zijn vreemd rood gekleurd en als we dichterbij komen, voelen we dat het water hartstikke warm is. Het water is zo warm dat we onze hand er niet in kunnen steken. Een stukje stroomopwaarts is de bron van het riviertje, een geiser. Het water borrelt hier in een gestaag tempo uit.

Norris Geyser Basin.

Als we verder rijden, komen we bij het Norris Geyser Basin: een enorme hoeveelheid geisers, mudholes, stoompotten en hete bronnen. We parkeren de auto en beginnen aan een wandeling door dit fascinerende gebied.

Het pruttelt en borrelt, we ruiken de zwavel en staan we vlak bij spuitende bronnen.

"<yoastmark

Het is heel onwezenlijk om hier rond te lopen.

Bij het Norris Geyser Bassin.

Bij het Norris Geyser Bassin.

Zijn we nog op aarde?

Werkelijk schitterend zijn de kleuren. In de zeer hoge temperaturen van het water, kunnen slechts bepaalde bacteriën en algen leven en deze geven ieder het water een heel bijzondere, diep blauwe, fel rode of smaragd groene kleur. Voeg daar de dampende bronnen en de overal aanwezige rotte eieren lucht, en je hebt een heel bijzondere, met niks te vergelijken omgeving waar je van de ene verbazing naar de andere verbazing loopt.

We zijn gewoon niet te stoppen, we moeten gewoon alles zien, ruiken en horen. Alle zintuigen staan in de hoogste stand van paraatheid.

Dit is onze eerste overdonderende kennismaking met Yellowstone national park.

Grand Prismatic Spring.

Eén van de beroemdste heet-water bronnen in Yellowstone national park is de Grand Prismatic Spring. Deze schitterende veelkleurige bron willen we uiteraard van dichtbij bekijken, maar we vinden het ook erg interessant om deze bron eerst eens van een kleine afstand te bekijken.

Wandeling naar de Fairy Falls.

We hebben een wandeling gevonden, naar de Fairy Falls, die in de buurt van de Grand Prismatic Spring begint. Daar waar de wandeling vlak langs de bron loopt, is een heuvel zodat je de bron een beetje vanuit de hoogte en van een iets grotere afstand kunt bekijken.

Uitzicht op de Grand Prismatic Spring vanaf een heuveltje.

Uitzicht op de Grand Prismatic Spring vanaf een heuveltje.

Eerst de Grand Prismatic Spring (van een afstandje).

Rond half 12 zijn we bij het begin van deze wandeling en al snel staan we, na een stevig klimmetje, op de heuvel en hebben een schitterend overzicht op de Grand Prismatic Spring. Ongelooflijk mooie kleuren: blauw, geel, oranje echt heel mooi. En de damp die ervan af komt is blauw en rood!! De kleur blauw is de kleur die je in een zwembad ziet, alleen zitten er hier geen blauwe tegeltjes op de bodem maar heeft de natuur de kleur zelf gemaakt. De warmwaterbron heeft een heel stuk land er omheen blank gezet en daar zien we ook de meest exotische kleuren.

De Fairy Falls.

De Fairy Falls.

Nu echt lekker wandelen.

Na dit schitterende uitzicht wandelen we verder tot we bij de Fairy Falls zijn. De wandeling blijkt toch wat pittiger dan we dachten. Als we bij de waterval zijn, zijn we toch best moe en we moeten nog helemaal terug naar de auto. We wijten de vermoeidheid aan het feit dat het best lekker warm is, dat we iets te snel hebben gelopen op de heenweg en aan het feit dat we op zo’n 2500 meter hoogte lopen.

De terugweg lopen we echt heel rustig zodat we rond half 3 terug bij de auto zijn. In totaal hebben we toch ongeveer 10 km gelopen.

Als we bij de auto eerst flink hebben gedronken, rijden we naar het zuiden naar de beroemde geiser Old Faithfull. Die noemen ze zo omdat de Parkrangers tot op 10 minuten precies kunnen aangeven wanneer deze geiser actief wordt en gaat spuiten. Dat willen we wel eens zien.

Old Faithfull.

We parkeren de auto en lezen dat de eerstvolgende eruptie rond kwart over 3 zal plaatsvinden. Samen met een heleboel andere mensen settelen we ons rond Old Faithfull in gespannen afwachting.

Old Faithful.

Old Faithful.

Om 10 voor half 4 begint hij te spuiten. We lezen dat er 8000 galon water (meer dan 30.000 liter), 180 ft (55 meter) hoog de lucht in gaat!! Spectaculair hoor!!!

Het duurt niet zo lang, maar het is erg bijzonder. Je bent dan even getuige van de krachten in de aarde, waar je je normaliter helemaal niet bewust van bent.

Firehole Lake drive.

Onderweg terug naar het hotel pakken we nog een klein omweggetje de z.g. Firehole Lake drive waar weer heel mooie geisers zijn, maar daar stappen we slechts 2 x uit, de rest komt morgen.

De volgende dag is het voor ons Yellowstone-geiser-dag.

We nemen ons voor om er een fysiek heel rustige dag van te maken en eigenlijk gewoon súper veel geisers te gaan bekijken.

Fire Canyon Drive.

We beginnen te rijden richting de geiser Old Faithfull. Eerst rijden we nog een mooi rondje over de Fire Canyon Drive. Daar zien we een aantal mooie stroomversnellingen. Daarna door naar de Fountain Flat drive waar het accent duidelijk op de wijdsheid van het landschap ligt.

Lower, Midway en Upper Geyser Basin.

Hoe diep zou het hier zijn?

Hoe diep zou het hier zijn?

En dan rijden we door naar de Lower Geyser Basin, de Midway Geyser Basin en tenslotte de Upper Geyser Basin. Overal parkeren we de auto en lopen in stomme verbazing rond.

Aan de rand van de Grand Prismatic Spring.

Aan de rand van de Grand Prismatic Spring.

Gisteren keken we uit op de Midway Geyser Basin met o.a. de Grand Prismatic Spring en nu lopen we daar zelf rond.

De Grand Prismatic Spring vormt kleine plateaus waar het warme water overheen borrelt.

De Grand Prismatic Spring vormt kleine plateaus waar het warme water overheen borrelt.

De mooiste (voor ons).

De Midway Geyser Basin vinden we echt de allermooiste!!

De schoonheid van wat we gezien hebben is alleen te vangen met beelden en niet met woorden.

Als je de kleuren van deze bijzondere bron moet proberen te beschrijven, probeer je dan het oranje van het Bavaria-jurkje voor te stellen. Neem dan het diepe blauw van een zwembad onder een wolkeloze hemel. Combineer die kleuren en je hebt een oogverblindend palet. Een palet dat door de natuur is gemaakt en waar de mens totaal geen invloed op heeft. De natuur regeert hier. De mens is hier nietig en ondergeschikt.

Vervolgens rijden we door naar het Upper Geyser Basin. We parkeren de auto in de buurt van Old Faithfull om vervolgens een wandeling te lopen uitkijkend op deze bijzondere en betrouwbare geiser.

Een boomstammetje in een diepe geyser.

Een boomstammetje in een diepe geyser.

We blijven deze geiser gedurende de hele wandeling van een afstand zien. Als Old Faithfull gloeiend heet water de lucht in spuit, stoppen de geisers waar we langs lopen zelf met spuiten.

Het lijkt wel melk.

Het lijkt wel melk.

Alles staat onder de grond met elkaar in verbinding. Dat kunnen we tijdens deze wandeling goed zien.

Yellowstone Lake en West Thumb Geyser Basin.

Tot slot van deze dag, rijden we naar het grote Yellowstone Lake en bekijken daar uitgebreid het West Thumb Geyser Basin.

In het Yellowstone Lake zie je bij het West Thumb Geyser Basin kleine geysers in het water.

In het Yellowstone Lake zie je bij het West Thumb Geyser Basin kleine geysers in het water.

Aan de rand van het super grote meer, zie je in het ondiepe water verschillende kleine geisers. Iets hoger op de heuvel liggen nog meer geisers, waarvan het warme water gestaag het meer in loopt.

Rond half 6 zijn we moe van alle indrukken en rijden terug naar het hotel, waar we 2 uur later aankomen.

Grand Canyon of the Yellowstone.

Op weg naar de vijfde stop van deze vakantie in Cody, willen we eerst door het park rijden en zeker nog de Grand Canyon of the Yellowstone zien. Vanuit het Yellowstone Lake stroomt de Yellowstone River richting de Upper en Lower Falls.

Uitzicht op de Lower Falls van de Yellowstone River.

Uitzicht op de Lower Falls van de Yellowstone River.

Vooral de Lower Falls zijn gigantisch en zeer indrukwekkend. De rivier heeft ook een grote, ruime en brede canyon uitgesleten. Je schijnt hier goed te kunnen zien waarom dit park Yellowstone heet.

Dat willen we natuurlijk graag zien.

De North Rim Drive.

Bij Canyon Village rijden we de North Rim drive, met op heel veel plaatsen parkeerplaatsen. We stoppen overal. De canyon is een heel diep ravijn van gele steen (waar dit park zijn naam van heeft gekregen) en de waterval is groots. We zien vanaf 1 parkeerplaats dat er ook een uitzichtpunt vlak bij de waterval is, maar we hebben nu geen puf om deze wandeling te maken.

Na de North Rim, rijden we natuurlijk ook de South Rim drive: die is zo mogelijk nog mooier!

Rond half 2 hebben we genoeg gezien van deze canyon en rijden we door richting het Yellowstone Lake. Onderweg daar naartoe komen we plotseling midden in een enorme kudde bisons terecht!!

Bisons, met grote koppen en slordige vacht.

Bisons, met grote koppen en slordige vacht.

Ongelooflijk dichtbij zijn ze, ze steken gewoon voor je auto de weg over en staan naast de auto! Van die beesten kloppen de verhoudingen gewoon helemaal niet. Het hoofd is belachelijk groot. Ze bewegen heel sloom en maken diepe keel geluiden.

Als we dan vervolgens om ongeveer 3 uur ’s middags definitief het park uitrijden, wijzigt het landschap snel: eerst hoge bergen met naaldbomen, vervolgens een afdaling naar steppen en prairie omzoomd door bergen. Wel erg mooi, maar weer heel anders.