De reis naar Thermopolis.

Na een ontspannen rit vanuit Casper arriveren we tussen kwart over 1 en half 2 in ons hotel in Thermopolis.

Warmwaterbronnen.

Thermopolis staat bekend om z’n warmwater bronnen en ons hotel staat in het Hot Springs State Park. We hebben een kamer die uitkijkt op het zwembad en de rivier. Naast het zwembad is een hot mineral jacuzzi dat gevoed wordt met water uit een ondergrondse bron. Het water dat het bad instroomt is ongeveer 102 F, dat is 38,8 graden Celsius. Het water is niet alleen heerlijk warm, maar stikt (en stinkt ook een heeeeel klein beetje) van de mineralen. In de brochure van de streek staat een lijst met wel 27 mineralen die in het water uit de bronnen aangetroffen zijn.

Het is heel bijzonder om in het warme water uit de bron, te luieren en in het zwembad te liggen. Dat is echt luxe hoor!

Het State Park.

De volgende dag gaan we het State Park waar dit hotel in staat bekijken.

Eerst rijden we naar het visitor center(tje) en vernemen daar dat er een wandeling over de boardwalk gemaakt kan worden. De wandeling voert langs de hete bronnen. Dat pad begint direct achter het visitor center/ state bath house. We lopen die route in stralend zonnig weer. Wij merken dat we behoorlijk verwend zijn geraakt door de grote hete bronnen van Yellowstone. Wat we nu zien in het State Park vinden we wat onbeduidender. Toch is het wel mooi om er te lopen.

Swinging Bridge.

De route gaat ook aan de andere kant van de Big Horn river verder. We moeten, om daar te komen, lopen over een Swinging Bridge: dit is een soort Golden Gate Bridge constructie, maar dan in het klein. Je hebt ook wel een beetje zeebenen nodig om aan de overkant te komen want de brug deint mee tijdens het lopen. Nog leuker wordt het als er ook andere mensen op deze brug lopen!

Aan de overkant heb je mooi zicht op alle sediment die zich in de afgelopen miljoenen jaren hebben vastgezet. Het warme water zit vol met allerlei mineralen en als het water dan aan de oppervlakte komt en afkoelt, zetten die mineralen zich vast op de ondergrond. Als dat proces vele duizenden (miljoenen) jaren doorgaat krijg je plateaus en hele nieuwe formaties die door deze afzettingen zijn gevormd. Wel fraai.

De bron van Thermopolis.

De bron van Thermopolis.

De bron van Thermopolis.

Het water uit de bron is te warm om er zelf in te baden, dus wordt het hier in de buurt bijgevuld met gewoon (koud) water. Hoe dichter we in de buurt kwamen van de bron hoe vreemder het water eruit begint te zien. Op een gegeven moment lijkt het wel of er heel licht groen gras in het water groeit. Dat kan natuurlijk niet, want daar is het water veel te warm voor. Ons wordt verteld dat het bacteriën zijn. Dat zou op zich wel kunnen kloppen want in Yellowstone hadden we gelezen dat al die verschillende kleuren ontstaan doordat sommige bacteriën in de ene temperatuur wel kunnen overleven en in de andere niet.

We wandelen tot aan de bron. Als je dan bij de bron staat is dat wel vreemd hoor. Je ziet daar warm water uit de grond opborrelen. Dan hier wat luchtbellen en dan weer daar. Zo’n poel, waar het water in naar boven komt, heeft een heel mooi diep donker blauwe kleur en er hangt een soort mist overheen omdat het water zo warm is. Je kan de bodem van zo’n poel nooit zien, maar je weet gewoon dat dat heel diep naar beneden loopt.

Als we de hele boardwalk hebben gelopen en weer terug zijn bij de auto, rijden we nog even om het Bath-house / visitor-centre(tje) heen om van een nog iets grotere afstand de druipsteenformaties te bewonderen die al die mineralen hadden achtergelaten.

De Teepee Fountain.

Afzettingen op de Teepee Fountain in Thermopolis.

Afzettingen op de Teepee Fountain in Thermopolis.

Voordat we bij de rivier aankomen waar we willen kijken, komen we nog langs de Teepee Fountain. In 1903 is men begonnen met water, direct uit de bron, op te pompen en langs een rots naar beneden te laten druipen. Dat geeft erg mooie, bolle vormen in allerlei verschillende kleuren. Het varieert van heel donker blauw, bijna zwart, tot praktisch wit. Ook zijn er gele, groene en meer oranje stukken. Op met name de oranjere gedeelten zie je weer van die witte sliertjes die we ook in het water dicht bij de bron zien. Het is een vreemd ding, zo midden in een mooi grasland.

Mooie druipsteenformaties bij de Big Horn river.

Mooie druipsteenformaties bij de Big Horn river.

Bij de rivier zien we de druipsteenformaties waar we eerder via de boardwalk overheen hadden gelopen. We zien nu waar het water met alle mineralen erin, in de rivier drupte. Mooie en vreemde vormen hoor.

Buffalo Park.

Aan het Hot Springs State Park zit ook een Buffalo Park, waar een aantal buffalo’s rond zouden lopen. Hier rijden we naartoe als we bij de rivier zo’n beetje alles hebben gezien.

Ook hier zijn we, op z’n zachtst gezegd een ‘beetje verwend’ met de buffalo’s die we in Yellowstone en Custer State Park hebben gezien. Daar lopen deze vreemd geproportioneerde beesten in veel grotere omgevingen rond. Hier is het wel aardig, maar gewoon niet te vergelijken met wat we eerder zagen. We zien we een aantal buffalo’s lopen, maar de ruimte waar ze lopen is niet de wildernis en de grote prairies die we eerder zagen. Hier zijn we dan ook snel weer weg.

Hot jacuzzi.

Aan het einde van de middag genieten we van het zwembad en de hot jacuzzi. De temperatuur van de hot jacuzzi wordt gemeten als wij erin zitten. Het grootste deel is 101,2 graden Fahrenheit (38,3 graden Celsius) en het stuk waar het warme water het bad instroomt is 111 graden (43,8 graden Celsius).

Thermopolis is een heerlijk rustige en mooie plek!