Washington, Jefferson, Theodore Roosevelt en Lincoln.

Vanuit ons hotel in Custer stappen we in de auto en rijden naar Mount Rushmore. Daar staan, hoog in de rotsen de hoofden van 4 presidenten, Washington, Jefferson, Theodore Roosevelt en Lincoln uitgekapt in de rotsen.

De route er naartoe is erg mooi. We zijn wel 1 van de weinige auto’s. Het merendeel is …. nou raad eens: juist, goed geraden, het merendeel komt hier op de motor.

Vlak voor Mount Rushmore rijden we langs een heel snoeperig meertje, het Horse Thief Lake. We nemen ons voor, als we nog wat tijd en zin hebben, om daar op de terugweg nog even een boekje te gaan lezen.

Mount Rushmore.

De Amerikanen pakken zo’n evenement als dit altijd heel grondig aan zodat er nauwelijks oponthoud is. Je hoeft hier geen entree te betalen, alleen wat voor het parkeren. De mevrouw die ons het parkeerticket geeft, stuurt ons naar parkeerlevel 5. Goed geregeld want daar vinden we snel een parkeerplaats.

Spullen pakken, uitstappen en 2 trappen op en je ziet de 4 presidenten schitterend hoog in de rotsen tegen een mooie blauwe lucht met hier en daar wat kleine wolkjes. Schitterend gewoon.

Mount Rushmore, met van links naar rechts: Washington, Jefferson, Theodore Roosevelt en Lincoln.

Mount Rushmore, met van links naar rechts: Washington, Jefferson, Theodore Roosevelt en Lincoln.

Met al die bikers is het natuurlijk heel erg druk, maar dat stoort niet. Iedereen gedraagt zich gedisciplineerd. We worden een paar keer gevraagd om een foto te maken van een groepje mensen, met op de achtergrond natuurlijk de presidenten.

Het is echt een mooi gezicht, zo hoog op die berg.

Wandelen.

Na rustig gekeken te hebben, gaan we een korte wandeling onderlangs de beelden maken. Van elke president wordt de geschiedenis op een tableau weer gegeven en worden belangrijke uitspraken van hem getoond. Veel informatie.

De beeltenis van George Washington.

De beeltenis van George Washington.

Voordat we onder de eerste president lopen, zien we een paar native Americans (wij noemen ze Indianen) die daar hun oude woon gewoontes laten zien: een tipi voor in de zomer en 1 voor in de winter. We hebben even met ze staan praten. Ze vertellen dat zo’n tipi in ongeveer 10 – 15 minuten opgezet kon worden. Heel wat sneller dan het gedoe met de tenten waar wij mee op de camping stonden!!

De beeltenissen van de presidenten zijn echt mooi om van iets dichterbij te zien.

Het pad onderlangs de beelden, komt uit bij een ruimte waar we zien hoe het uithakken van de gezichten in de rots gedaan was. Hoe de mannen die aan het hakken waren, goed in de gaten konden blijven houden dat het gezicht goed was en goed bleef.

Horse Thief Lake.

Als we alles uitvoerig hebben bekeken, lopen we terug naar de auto en rijden de parkeergarage uit. Het is nog eigenlijk best vroeg en we hebben behoefte aan stilte en even echte rust, dus rijden we nog even naar het Horse Thief Lake waar we op de heenweg langs waren gekomen. We parkeren de auto en gaan heerlijk rustig zitten om lekker nog even te lezen.

Een schitterend, glashelder en rustgevend meertje vlakbij Mount Rushmore.

Een schitterend, glashelder en rustgevend meertje vlakbij Mount Rushmore.

Dat is echt idyllisch. Glashelder en bijna rimpelloos water waar het late middagzonnetje overheen schijnt. We zijn de enigen, met helaas op de achtergrond af en toe toch het geluid van motoren. Voor de rest is het echt weldadig stil.