Minuteman Missile facility.

In het informatiekrantje dat we bij de ingang van het Badlands National Park kregen, lezen we een stukje over de Minuteman Missile facility. Dit heeft te maken met de tijd van de koude oorlog.

Koude oorlog.

Vanaf de jaren rond 1950 is de Minuteman I raket ontwikkeld. Deze raket was een intercontinentale raket die in ondergrondse onbemande silo’s stonden. De raketten konden gelanceerd worden vanuit controlekamers die mijlen verwijderd waren van de eigenlijke silo. Als de raket gelanceerd was, zou deze over de noordpool richting zijn doel vliegen. Het doel zou in ongeveer 30 minuten bereikt worden.

In 1991 hebben de presidenten George Bush en Michail Gorbatsjov het zgn. START-verdrag (Strategic Arms Reduction Treaty) ondertekend. Als gevolg van dit verdrag moesten de Minuteman raketinstallaties ontmanteld worden. Eén van die installaties is toen opengesteld voor het publiek.

Control centre.

Deze openbare raketinstallatie blijkt vlak in de buurt van waar wij zijn. Het gaat om een control center en een apart gelegen launch facility.

Het kaartje van het Badlands National Park is niet zo heel gedetailleerd, dus rijden we eerst maar eens het Badlands National Park uit via de noordelijke Badlands Loop Road. Na wat heen en weer rijden, staan we op een gegeven moment voor een niets zeggend klein gebouwtje. Er staat een hek omheen en het lijkt op een vervallen boerderij.

Dit blijkt de Minuteman Missile facility te zijn en we kunnen nog net mee met een guided tour.

De rondleiding.

De Ranger die ons buiten rond leidt, vertelt ons dat we nu bij het control center staan. De raketten zelf staan ongeveer 15 mijl er vandaan. De reden hiervoor is dat als het control center geraakt zou worden door een vijandelijke raket, dan zouden de raketten zelf nog, vanuit de lucht, afgevuurd kunnen worden.

In het gebouwtje zien we de rustruimte, waar alles nog zo was gelaten zoals het toen was. We bekijken de ruimte waar de beveiliging zat. Tenslotte gaan we met de lift 10 meter naar beneden.

De dikke kluisdeur met de tekst: 'World-wide delivery in 30 minutes or less'

De dikke kluisdeur met de tekst: ‘World-wide delivery in 30 minutes or less’

Daar zaten de 2 mannen die 24 uur in een soort super kluis zaten met een deur van een kleine meter dik. We zagen de sleutelgaten waar de sleutels in gestopt moesten worden die tegelijkertijd omgedraaid moesten worden als er een raket afgevuurd moest worden.

 

Hier zaten altijd 2 mannen 10 meter onder de grond.

Hier zaten altijd 2 mannen 10 meter onder de grond.

Het is heel onwezenlijk om daar te staan, 10 meter onder de grond in een heel koele ruimte vol met (behoorlijk oude) apparatuur. Er was een bed en de Ranger daar beneden vertelt dat de mensen die deze diensten moesten draaien, vaak een studie aangeboden kregen om in die tijd te doen. Het was heel moeilijk werk want tijden lang was er helemaal NIKS te doen (gelukkig) maar er waren ook heel korte momenten van zware stress wanneer er oefeningen waren en er in seconden bepaalde handelingen onder grote druk uitgevoerd moesten worden.

Rusland.

Als we tenslotte naar boven gaan met de lift en we weer buiten zijn vertelt de laatste Ranger ons, als de anderen van onze groep al weg zijn, dat ze ook mensen uit Rusland op bezoek hebben gehad en ook mensen die in Rusland in de tijd van de Koude Oorlog aan die kant in vergelijkbare faciliteiten hadden gewerkt. Deze Russen hadden verteld dat South Dakota (waar wij nu zijn) 1 van de doelen was geweest waar in Rusland raketten op afgesteld stonden.

Dan komt zo’n verhaal van het control center wel heel dichtbij. Vreemd hoor.

Launch facility.

Er is ons verteld dat de feitelijke raket, ongeveer 15 mijl verwijderd is van waar wij staan, te bezichtigen is. Die willen we dan toch ook nog even zien.

De raket in de launch facility.

De raket in de launch facility.

Dat is vreemd. Je rijdt de snelweg af en staat dan oog in oog met een raket in een silo in de grond die als doel had de vijand af te schrikken. De raket waar wij naar kijken, had ook een kernoorlog kunnen veroorzaken. Je kijkt naar beneden in zo’n silo en ziet een raket staan met kabels eraan vast en een groot betonnen luik dat er overheen geschoven moest worden. Er was geen ingang aan de onderzijde. Op foto’s was te zien, dat als er onderhoud aan de raket moest plaats vinden, dat er dan mannen aan kabels in de silo naar beneden werden gelaten.

 

Als wij daar staan is het heel stil en erg warm, maar het gevoel is bij ons allebei raar. Het vreemde gevoel is dat de schitterende natuur die zich in miljoenen jaren heel langzaam heeft gevormd tot wat wij nu zien door de destructieve kracht die hier opgesteld staat in 1 klap vernietigd kon worden. De kracht om alles wat er was te vernietigen.

Vreemd om daar nu zo oog in oog mee te staan, maar ook indrukwekkend.