De reis.

We rijden vlot en makkelijk van New York naar Philadelphia. In de huur auto regelen we een E-z pass. Daarmee betaal je automatisch het tolgeld dat voor een aantal wegen hier betaald moet worden. Een bijkomend voordeel, merken we gaandeweg, is dat we ook veel sneller door de tolpoortjes kunnen dan auto’s zonder zo’n pasje.

Naar het centrum van Philadelphia.

Als we de koffers in het hotel hebben achter gelaten, rijden we op goed geluk het centrum in en parkeren de auto.

Met een kaartje van het centrum van Philadelphia (dat we hebben gekregen in het hotel) bekijken we heel rustig deze stad.

Philadelphia prijst zichzelf aan als de Birthplace of Liberty. Achter de betekenis van deze uitspraak, komen we later.

Het centrum van Philadelphia is mooi gerestaureerd. We zien weinig hoogbouw en veel oude(re) gebouwen. Na de hectiek en het lawaai van New York, is deze stad stil en rustig.

In een restaurantje eten we tussen de middag een súper lekkere Philly cheesesteak sandwich (dun gesneden stukjes vlees met er overheen gesmolten kaas in een knapperig broodje). Dit is zó lekker dat we deze sandwich in latere vakanties nog vele malen zullen bestellen (maar zo lekker als we ‘m in Philadelphia hebben gegeten, zullen we ‘m helaas niet meer eten).

Christ Church (uit 1695).

Christ Church in Philadelphia (PA)

Christ Church in Philadelphia (PA)

Vlak bij de Delaware river is de oude Christ Church. Deze is in 1695 gebouwd.

In de kerk is een vrouw een verhaal aan het vertellen als we de kerk binnen komen. We kunnen haar moeilijk verstaan doordat ze vrij snel praat en ook in dialect, maar de sfeer is prima en respectvol.

De begraafplaats die bij kerk hoort, en waar o.a. Benjamin Franklin begraven ligt, vergeten we te bezoeken. Dit komt omdat de begraafplaats een stukje verwijderd van de kerk ligt.

Actor – historicans.

Actor-historicans in het Historic Centre van Philadelphia (PA).

Actor-historicans in het Historic Centre van Philadelphia (PA).

In het Historic Centre treffen we die dag veel actor – historicans aan. Deze mensen die 3 dagen per week verkleed rondlopen in kleding van 1776, houden de geschiedenis levend. Ze vertellen uitgebreid over het alledaagse leven in de tijd van het ontstaan van Amerika. Ook maken ze muziek (te zien op de foto) op en met instrumenten uit die tijd.

Verderop komen we langs de Independence Hall, die eigenlijk de Old City Hall heet. Het blijkt dat dit beroemde gebouw wat later die middag zijn deuren opent.

In afwachting daarvan wandelen we naar de Reading Terminal Market. Dit is een overdekte markt die al vanaf 1893 bestaat. Veel kraampjes zijn er van Amish. Het fruit en de groenten zien er heel vers uit.

Independence Hall.

Als de Independence Hall open is, lopen we mee met een rondleiding. In de Independence Hall zijn zowel de Declaration of Independence (in 1776) en de Constitution (in 1787) opgesteld. De man die ons uitgebreid van informatie voorziet, vertelt zeer bevlogen en trots over wat op deze historische plaats allemaal is gebeurd.

De Independence Hall in Philadelphia (PA).

De Independence Hall in Philadelphia (PA).

De mannen van het eerste uur, o.a. Abraham Lincoln en Benjamin Franklin, waren allemaal aanwezig in deze zaal. Abraham Lincoln werd in 1861 tot president van de Verenigde Staten gekozen.

Vlak bij de parkeergarage wonen we nog een swingend life optreden bij van de Blue Notes. Het klinkt goed en ontspannen zittend in het gras genieten we van de muziek en de omgeving.

Philadelphia is heel open, groen en super rustigen zeker het bezoeken meer dan waard.