Aan het begin van de middag komen we op 8 juli aan in New York. Na het inchecken in het hotel boeken we bij Circle Line meteen een rondvaart, de cruise om Manhattan.

Cruise om Manhattan.

Deze cruise duurt 3 uur en laat álle highlights van New York in 1 keer zien: Ground zero, het Statue of Liberty, Brooklyn Bridge, het gebouw van Verenigde Naties, het Yankee Stadium, het Empire State Building en nog heel veel meer.

De rondvaart is echt een schot in de roos te zijn, want we kunnen lekker blijven zitten en we zien deze imposante stad rustig en ontspannen vanaf het water.

Vanaf de boot krijgen we een mooi beeld van deze stad.

Vanaf de boot krijgen we een mooi beeld van deze stad.

Bij alle bezienswaardigheden wordt veel verteld, maar daar verstaan we helaas niet heel veel van.

De zon gaat onder boven New Jersey.

De zon gaat onder boven New Jersey.

Als we om heel Manhattan zijn gevaren en weer op de Hudson rivier aangekomen zijn, staat de zon al wat lager aan de horizon boven (de staat) New Jersey.

Dit is een mooie afronding van een zeer boeiende cruise.

De volgende dag kopen we een dagkaart voor de metro. Deze kaart haal je heel makkelijk uit een automaat. Het kost ons dan vervolgens wel wat tijd om de Underground van deze wereldstad goed te doorgronden. Het blijkt dat we op kleuren, nummers én letters moeten letten.

Uiteindelijk rijden we naar Ground Zero.

Ground Zero.

Als we weer boven de grond komen, lopen we eerst richting de gigantische bouwput. We merken dat we niet óver de omheiningen kunnen kijken en uiteraard kunnen we het bouwterrein niet op.

Eén van de oproepen die aan het hek van de kerk is gehangen.

Eén van de oproepen die aan het hek van de kerk is gehangen.

Dus lopen we naar de St.Pauls chapel, die in 2001 direct naast de Twin Towers stond. Van deze kerk is op 11 september 2001 geen enkele ruit gesneuveld. Aan het hek van deze kerk, hingen de mensen hun oproepen voor de vermiste personen.

Deze emotionele oproepen hangen nu in de kerk en waren te zien in een permanente tentoonstelling. De ramp komt op die manier plotseling heel dicht bij.

Na het indrukwekkende bezoek aan dit bijzondere kerkje en het terrein er omheen, lopen we verder om het bouwterrein. Een stukje verder lopen we op een gegeven moment plotseling langs de brandweer kazerne die naast het World Trade Center lag. De brandweermannen van deze kazerne waren het eerst ter plaatse. Een grote plaquette aan de muur herdenkt de brandweermannen die toen omkwamen.

De bouwput van het nieuwe World Trade Center (in 2008).

De bouwput van het nieuwe World Trade Center (in 2008).

Een vriendelijke agent vertelt ons dat je op de eerste verdieping van de Burger – King, het beste uitzicht hebt op de bouwput van de nieuwe torens van het World Trade Center.

In 2008 zijn ze nog niet zo heel ver gevorderd met de bouw, maar hier rondlopen maakt een grote indruk op ons.

Empire State Building.

Met de metro gaan we daarna naar het Empire State Building. We besluiten kaartjes te kopen om helemaal boven te kunnen gaan kijken (op 381 meter hoogte). Eerst ga je met de lift naar de 80ste verdieping. Daarna lopen we 6 verdiepingen met de trap omhoog.

Je wordt vervolgens wel beloond met een heel mooi uitzicht. De ‘hele stad’ ligt daar aan je voeten. Ondanks dat het niet zo heel erg helder weer is, kunnen we toch veel zien.

Central Park.

In Central Park rusten we daarna eerst uit van de belevenissen. Daarna lopen we (voor ons gevoel) nog best uitgebreid rond. Central Park is een bijzondere plek hoor, zo midden in de hectiek van deze enorme stad.

Na wat omzwervingen met de metro wandelen we via Times Square uiteindelijk terug naar ons hotel. Times Square overdag is leuk, maar ’s avonds, als het donker is, is het specialer.

Nog een keer!

In 2012 beginnen we nog een keer in deze wereldstad. We kunnen er geen genoeg van krijgen.