De rit van Myrtle Beach naar Charleston is heel kort. In ongeveer 2 en een half uur zijn we er al. Onderweg valt het grote aantal kerkjes op. We genieten enorm van het rijden hier!

Ons hotel ligt net wat buiten het historisch centrum, dus als we ons omgekleed hebben, rijden we naar het Visitor centre (wat wij in Nederland de VVV noemen) van Charleston.

Walking tour door Charleston.

Hier kopen we een self-guided walking tour door het historisch stadscentrum.

Dit is een heel prettige manier om een (oude) stad goed te ontdekken en te leren kennen in je eigen wandel-tempo.

Charleston blijkt een prachtige stad te zijn vol met mooie statige gebouwen, huizen en straten. Allemaal prachtig onderhouden in koloniale stijl.

Op een oude begraafplaats zien we graven van mensen die destijds de grote oversteek hebben gemaakt van Europa naar het verre Amerika.

Dit huis is haaks op de windrichting gebouwd.

Dit huis is haaks op de windrichting gebouwd.

De huizen in Charleston zijn puur praktisch gebouwd:

  • het grootste deel van de huizen is haaks op de windrichting gebouwd zodat deze goed door het huis kan blazen.
  • De meeste huizen zijn slechts 1 kamer breed en de ingang is aan de veranda. Op deze veranda (die hier “piazza” wordt genoemd) leeft men het grootste deel van de tijd.

Op deze manier worden meer dan 50 huizen uitgebreid beschreven. Wat opvalt zijn de schitterende tuinen en het overvloedige kunstige gebruik van gietijzer.

Bij sommige huizen zien we dat deze met grote stalen buizen en schroeven bij elkaar worden gehouden nadat de stad door een heftige aardbeving was getroffen en er klaarblijkelijk geen geld was om het huis echt goed op te knappen.

Opstapje om in de koets te stappen.

Opstapje om in de koets te stappen.

Deze foto is van een opstapje om in de koets te komen en aan weerszijden paaltjes waar het paard aan vastgezet kan worden.

Bij veel grote huizen worden we gewezen op een uitsparing ónder de onderste veranda. Hier werd de koets geparkeerd als deze niet meer nodig is. Zo’n uitsparing noemen we nu de garage.

Charleston is een erg mooi bewaarde stad. We hebben erg genoten van de rustige wandeling door het historisch hart van deze stad.