Zomer 2014.

De tocht van vandaag.

We rijden vandaag rond in het zuiden van Kauai, zonder een echt plan.

Via het plaatsje Poipu, waar we in 2015 en 2016 in een hotel heerlijk zullen verblijven, rijden we naar de Spouting Horn en daarna naar het plaatsje Waimea, wat verder naar het westen.

Poipu beach park.

Als we onze Shrimp Burger op hebben, in Waimea, rijden we terug naar het Poipu beach park, waar we eerder vandaag waren.

Gaan we onder de palmen zitten of niet

Daar zitten we vervolgens van half 4 tot ongeveer 6 uur heerlijk op het gras, in het zonnetje op onze handdoeken. We lezen en kijken er rond.

Schildpadden en een zeeleeuw.

In het water, vlak aan het strand, liggen 3 grote zeeschildpadden.

Een schildpad haalt even adem

Vlak aan de kust. Mooi hoor.

Een klein stukje verderop ligt een Monk Seal (een zeeleeuw). We lopen er beiden naartoe om dit dier te fotograferen en te filmen.

Er is een redelijk gebied om dit dier afgezet om mensen uit de buurt te houden. Hij ligt rustig te slapen maar beweegt zich toch af en toe. Bijzonder om zo’n dier daar gewoon te zien liggen.

Dit beach park blijkt uiteindelijk zo’n vreselijk mooi beach park te zijn dat we er alle jaren op Kauai zullen blijven terugkomen.

Zomer 2015.

Wandelen

We ontdekken dat we vanaf ons hotel, makkelijk naar dit strandje toe kunnen lopen. Dat is heel wat makkelijker dan met de auto.

Snorkelen.

Dit jaar huren we zwemvliezen bij Boss Frog in Koloa en hebben we duikbrillen in Nederland gekocht. In deze zomer beginnen we op dit strand met snorkelen.

Het snorkelen is echt fantastisch. We zien erg veel mooie vissen en zelfs een schildpad. Het filmen met de GoPro is dan ook erg leuk. Zo in het begin van de vakantie moeten we er wel erg goed op letten dat we ons én heel goed insmeren (maar dat doen we hier op Kauai toch al) en dat we in het begin tijdens het snorkelen een T-shirt aanhouden want anders verbrandt onze rug te snel.

Het is hier erg mooi om te snorkelen hoor. Het is er best ondiep en er is veel zon. Prima condities dus om aardige opnames te maken.

Iemand heeft broodkruimels ‘gestrooid’

Er zwemmen echt veel schitterende vissen, wat een kleuren, wat een diversiteit!

Het snorkelen is hier erg gaaf hoor. We zien erg mooie vissen en de belichting is ook heel vak gewoon goed. Op een middag zien we zelfs 2 Manta Roggen statig door het water zweven. Bijna tegelijkertijd zien we ook een mooie licht gekleurde slang in het water die bezig is met eten te zoeken.

Op een gegeven moment zien we veel mensen aan de kant staan kijken naar het water. Dat betekent vaak maar 1 ding: daar ligt een dier in het water dat we niet elke dag zien! We hopen natuurlijk op minstens nog 1x een zeeschildpad te kunnen zien en filmen en dat is deze vakantie nog niet echt goed gelukt.

Er zijn nu echt heel veel mensen die de schildpad willen zien en het zijn er zoveel dat we er niet makkelijk bij kunnen komen.

Naderende tropical storm Guillermo.

Als we op een ochtend aankomen, is er erg veel golfslag en het water staat hoog. Bij het strand zien we erg veel fel rode vlaggen staan. Het stukje strand naar het schiereiland blijkt compleet verdwenen te zijn. Over dit stukje strand hebben we de vorige keer nog gelopen om de Monk Seal te bekijken. Waar het strandje toen lag, stroomt nu zeewater.

Het is daar echt gevaarlijk, zo snel en krachtig stroomt het water daar. Het baaitje waar we eigenlijk willen gaan snorkelen is vandaag verboden om in te zwemmen want de werkelijk meters hoge golven die aan komen rollen, zijn echt hoog, krachtig en rollen ver het strand op.

Het heeft vannacht gestormd

Het is dus echt gevaarlijk in dat baaitje. Het enige stukje waar gezwommen mag worden, is in het uiterste hoekje, achter de hoge stenen.

Waar we de vorige keer de flippers hadden aangedaan is nu een kolkende stroom zeewater. Er zwemt daar dan ook echt niemand en áls er al iemand probeert daar het water in te gaan wordt hem te verstaan gegeven dat beslist niet te doen. Het is echt verboden! En terecht.

De enige plek waar gezwommen wordt, is bij het terras van het Marriot hotel en daar is het dan ook best druk.

Zomer 2016.

Stoeltjes huren.

Bij Boss Frog huren we voor deze vakantie vinnen en 2 stoelen. Een parasol is er nu niet, daar komen we nog een keer voor terug.

Een ideaal beach-park

Snorkelen.

We snorkelen een aantal keren en zien daar toch ook weer mooie vissen. Eén van de vissen is bijna een meter lang. Het is een ‘Fluitbekvis’ (de Cornetfish) die bijna roerloos stil in het water ligt. Heel af en toe beweegt de vis met z’n lange lijf om zich een beetje te verplaatsen. Het is een mooie vis hoor!

Brenneckes beach broiler.

Achter het strand ligt ‘Brenneckes beach broiler’, een restaurant dat echt de hele dag heerlijk geurt. De hele dag ruiken we heerlijk vlees op de bbq, lijkt het wel. We reserveren voor vanavond een tafel. We zijn benieuwd hoe dat vanavond zal smaken.

Naar het schiereiland van het Poipu Beach park

Vijftig minuten nadat we aan onze tafel zitten in het restaurant staan we weer buiten. Hele snelle bediening dus! Eigenlijk zijn we er toch niet tevreden over, vooral over de hamburger: deze is gewoon aangebrand (zwart geblakerd aan de onderkant) en de geplande gorgonzola is absoluut niet de gorgonzola die we verwachten. Het is een soort crème.

Baby shark!

Als we op een middag rustig aan het lezen zijn, wordt er door de Lifeguard iets omgeroepen. Deze mensen zitten in een wat hoger gelegen cabine en letten op of niemand gevaarlijk buiten de aangegeven grenzen zwemt of dat mensen bijv te dicht op dieren staan die uitrusten op het droge. De Lifeguard heeft ook een omroepinstallatie waarmee overtreders van bepaalde zaken via de microfoon tot de orde geroepen kunnen worden.

We horen dat er een ‘baby shark’ gesignaleerd is en dat de mensen toch beter even uit het water kunnen komen. We kijken goed naar het water flink, maar zien helaas geen dreigende vinnen boven het water bewegen.

Monk Seals.

Op een andere middag liggen er 2 volwassen Monk Seals. Het zijn mannetjes van ongeveer 5 jaar oud.

Op het strand liggen 2 Monk Seals te slapen

Deze, beschermde, dieren jagen ’s nachts en slapen overdag. Dat slapen doen ze dus gewoon op het land. Op het eilandje voor de kust bij Poipu Beach ligt nog een jonge Monk Seal waar we later nog even gaan kijken. Die heeft een wat groenere huid, het leek wel een soort groene aanslag van algen, maar dat zal het wel niet geweest zijn.

Een paar dagen later zwemt er een grote Monk Seal het strand op om daar lekker te gaan slapen.

Rustig uitslapen op het strand

Het blijft wel bijzonder deze beesten daar zo op z’n gemak te zien liggen.

We spreken later met een vrijwilligster. Zij vertelt dat deze beesten nog steeds bedreigd worden in hun voortbestaan omdat ze in netten van vissers terecht komen, of op het strand aangevallen worden door honden. Het zijn vooral de hele jonge dieren die het het moeilijkste hebben. Deze jonge dieren kunnen maar moeilijk aan genoeg voedsel komen. Zodra ze groter zijn, dan overleven ze het wel. Het gaat juist om die jonge dieren.