Zomer 2015.

Plan voor vandaag.

Toen we onze zwemvinnen ophaalden bij Boss Frogg, vertelde men ons dat het bij Lawa’i Beach erg mooi snorkelen is want daar zit veel vis en het is vlakbij. Dat willen we vandaag wel eens gaan bekijken.

Lawa’i Beach.

We kunnen de auto parkeren bij het Lawai Beach hotel en steken de weg over. Tot 5 pm kan / mag je op het mooie groene gras voor het Beach House liggen en dat doen we dus ook. Als we onze spullen hebben neergelegd, gaan we meteen het water in.

Dat blijkt nog wel een beetje lastig want er liggen veel stenen in het water. Aan de kant van het Beach House is een soort verhoging met stenen gemaakt waar je wat makkelijker het water in kan met flippers en een snorkel. Later zien we dat een stukje verderop op het strand ook een goede plek is om het water redelijk comfortabel in te komen. Waar we nu het water in gaan is vooral heel gemakkelijk om er IN te komen maar niet gemakkelijk om eruit te komen.

Snorkelen.

Het is voor ons een openbaring wat we in deze baai voor vissen zien. Heel veel, heel mooi en ze zijn zeker niet bang. Af en toe lijkt het wel of we vissenvoer bij ons hebben, zo dicht komen de vissen bij ons in de buurt. We dachten dat we inmiddels wel zo’n beetje alle soorten vissen gezien hebben, die er hier überhaupt te zien zijn, maar dat is dus niet het geval. We hebben weer een aantal ‘nieuwe’ soorten ontdekt. Ook zwemt er een vis die duidelijk gevochten had, want die miste een stuk van z’n voorhoofd. Daar is een hapje uit genomen. We zien ook een vis die alsmaar steentjes aan het omrollen is, om te zien of er nog iets onder ligt dat bruikbaar is. We zien hier ook echt heel grote vissen.

We blijven maar kijken en blijven maar filmen en fotograferen. Later rekenen we uit dat we waarschijnlijk meer in het water hebben gelegen dan aan de kant.

Om 5 uur moet je het terrein van het Beach House verlaten. Dat doen we dan ook maar braaf. De laatste 3 kwartier liggen we nog op het strandje en dat is ook heel aangenaam.

Dit strandje is een pure verrassing voor ons. Deze baai is een feest voor het oog. Van de kant zie je niet wat voor een bijzondere wereld daar verborgen ligt. Je gaat nu gewoon anders kijken naar de zee: wat zwemt daar nu rond onder water, is het daar mooi? Leuk om dit zo mee te mogen maken.

Als we een andere dag hier weer zwemmen zien we zelfs weer een paar nieuwe vissen, die we nog niet eerder zagen.

Een schildpad!

Tijdens het snorkelen, op 1 van de laatste vakantiedagen in 2015, zwemt / zweeft er zomaar een mooie onverstoorbare schildpad onder ons door! Niemand anders ziet ‘m en wij worden helemaal super super enthousiast. We filmen en fotografeerden er lustig op los en zwemmen steeds verder met de schildpad op. Op een gegeven moment zwemmen we ook door wat ondieper water, waar rotsen zijn en dan moet je erg oppassen voor de scherpe rotsen.

Eigenlijk willen we ‘oneindig’ met deze schildpad mee zwemmen, maar dat is niet verstandig. Als we besluiten om te keren zien we hoe ver het strand van ons verwijderd is. We zijn duidelijk heel makkelijk met de stroom en de golven mee gezwommen. Nu moeten we tégen de stroom terug zwemmen en dat valt niet mee. We merken dat de stroming echt zeer duidelijk aanwezig is. We moeten echt aanzetten om überhaupt vooruit te komen en dat kost behoorlijk wat energie. Na een behoorlijke inspanning geleverd te hebben staan we op een gegeven moment gelukkig weer op het droge. Nu kunnen we naar huis want we hebben óók een schildpad gezien!

We gaan die middag uiteraard nog een keer snorkelen. Wat dan heel erg grappig is, zijn de vele vissen die ons telkens lijken te achtervolgden. Het lijkt wel of ze ons lekker vinden ruiken. Het leverde een aantal mooie foto’s en filmbeelden op.

Lawai beach kan voor ons niet meer kapot. Het is dé perfecte locatie om te snorkelen. Je blijft je telkens verbazen over wat er daar rond zwemt. Schitterend gewoon!

Nóg een schildpad!

Op de allerlaatste dag dat we kunnen snorkelen, hebben we nog ruimte voor ongeveer 7 minuten film. Die 7 minuten willen we heel graag gebruiken voor het filmen van …………… een schildpad. We weten uiteraard niet of we er nog 1 zullen zien, maar we filmen of fotograferen die laatste dag niks: die 7 minuten zijn voor de schildpad!

Je zal het geloven of niet, maar op een gegeven moment zwemt er inderdaad 1 onder ons door. We filmen en fotograferen tot de schildpad helemaal tureluurs van ons wordt. Hopelijk zijn het mooie beelden geworden.

Op een gegeven moment meldt het micro sd kaartje dat er geen foto meer bij kan. Nou, dan houdt het op.

Manta roggen.

Als we zitten uit te rusten op het mooie groene gras zien we, in het water 2 Manta roggen met hun vleugels wapperen. Het is waarschijnlijk een soort liefdesdans en dat gebeurt praktisch onder onze ogen. Later zien we ze nog een keer zwemmen, vanaf de kant. We horen van een mevrouw dat het er 3 zijn en dat die zo’n beetje in grote cirkels in en uit onze baai, Lawai beach, zwemmen. Uniek hoor!