Zomer 2016.

Plan voor vandaag.

We willen graag weer gaan wandelen bij/in het Kokee state park. We weten alleen niet goed waar. We hebben wel wat ideetjes maar missen toch ook wel erg de Detailkaart die we vorig jaar kochten (en vergaten mee te nemen).

We besluiten naar de Visitor Centre van het park te rijden en daar om advies te vragen.

Eerst advies vragen.

Rond 10:30 uur rijden we weg bij het hotel en zijn rond 11:45 uur bij het info centrum van het park. We kopen er een nieuwe Detailkaart en vragen aan de vrouw bij de kassa (dezelfde knorrige vrouw die we vorig jaar troffen) of zij een advies heeft voor een (rond) wandeling van ongeveer 4-5 uur. Nou, die heeft ze. Ze wijst op onze kaart hoe we naar het begin van de wandeling moeten rijden.

Gewapend met haar adviezen, stappen we in de auto en rijden we de parkeerplaats bij het infocentrum af, gaan links en praktisch meteen op een dirtroad naar rechts. Deze onverharde weg, de Waineke road, heeft wel behoorlijk wat gaten maar het is gelukkig wel te doen. Heel voorzichtig rijdend rijden we door tot aan het begin van de Kumuwela trail, waar een ruimte is om de auto te parkeren.

De Kumuwela trail.

We beginnen rond 12:15 uur met de wandeling.

Ook hier veel heerlijk ruikende gemberplanten

Het eerste stuk gaat over een goed begaanbaar pad, met aan weerszijden veel gember planten met lekker geurende bloemen. Het stuk daarna is wat lastiger begaanbaar. Het pad is heel smal en we moeten ons vaak letterlijk een weg banen tussen de planten door.

Het pad is her en der een beetje overwoekerd

Dit pad gaat ook aardig omhoog. Het is een erg mooi stuk, maar we zijn wel blij dat we dit stuk aan het begin van de wandeling hebben. Als je moe bent en dit aan het einde van je wandeling hebt, is het lastiger. Het is daar super stil, er loopt geen mens! Ongelooflijk hoor, want waar heb je nog echte stilte?

Als we weer op een breder pad uit zijn gekomen, gaan we rechts en lopen door tot aan de Kumuwela lookout. In de verte hebben we al de helikopters gehoord die door deze canyon vliegen, dus we weten dat we goed zitten.

De lookout is erg fraai.

Verder op de Canyon Trail.

We gaan daarna rechtsaf en lopen vervolgens de Canyon trail.

Vanaf het pad hebben we voortdurend zicht op de Canyon

Dit pad gaat af en toe vlak langs schitterende uitzichten en op andere momenten door een groot stil bos waar het enige wat je hoort, de bladeren zijn waar je overheen loopt.

We kijken schitterend in en door de Canyon

Dit is een erg mooi stuk van de wandeling. Het mooiste punt komt als we een grote picknicktafel zien staan op de top van de Ka’ou. Dit is echt ongelofelijk mooi.

De picknicktafel op een onwaarschijnlijk mooi punt

We zitten daar ‘on top of the world’, wat een idee om deze picknick tafel hier neer te zetten. Geweldig.

We eten en drinken hier even wat.

Vervolgens lopen we door. We komen uit op het pad dat we vorig jaar liepen vanuit de Pu’u Hinahina. Vorig jaar zijn we op veel plaatsen nog rustig gaan zitten, nu lopen we door omdat we toch nog wel een stukje moeten om terug bij de auto te komen.

Op het punt waar we vorig jaar op de Canyon trail linksaf gingen, terug naar de lookout van Pu’u Hinahina gaan we nu rechtdoor.

De Halemanu Kokee trail.

We volgen dit pad tot we op een gegeven moment rechtsaf naar boven het bos weer in gaan, de Halemanu Kokee trail.

We slaan rechtsaf op de Halemanu Kokee trail

Het leuke is, dat we op het wat bredere pad, voor de laatste trail naar rechts, veel huisjes met schitterend onderhouden tuinen zien. We vragen ons af of hier mensen vast wonen of dat het meer vakantiehuisjes zijn.

Als we rechtsaf gaan, de Halemanu Kokee trail, zijn we zo langzamerhand best moe. We hebben lang gelopen en hebben stilletjes toch her en der flink wat hoogte moeten overbruggen (klimmen of dalen). Ook dit deel van de wandeling is erg fraai. Het gaat voor het grootste deel vrij gelijkmatig over een een goed begaanbaar pad. Het ruikt ook lekker, nu niet zoveel gemberplanten, maar we ruiken een ander kruid.

Rond kwart over 5 waren we weer terug bij de auto.