Zomer 2014.

Plan voor vandaag.

Gisteravond zijn we op tijd naar bed gegaan want we moeten vandaag om 7:15 uur bij de Main Office zijn van Captain Andy’s in Eleele. We denken dat we er een klein uurtje over zullen doen om er te komen dus moeten we op tijd op staan.

Vroeg opstaan in je vakantie!

De wekker gaat keurig om 6 uur en een klein half uurtje later zitten we in de auto. Het is wel een aparte ervaring om midden tussen alle vroege forensen op de weg te zijn. De weg tussen Kapaa en Lihue blijkt zelfs anders ingedeeld wat betreft de wegstroken. Er zijn nu meer rijstroken richting Lihue.

Port Allen.

Om ongeveer 7:10 uur zijn we bij de parkeerplaats in Port Allen. We parkeren de auto en lopen naar het kantoortje van Captain Andy’s. Het kantoortje zit in een gebouwtje waar allemaal van dit soort bedrijfjes zitten en we zijn beslist niet de enige.

Als de deuren open gaan, melden we ons aan en krijgen een gele boardingpas waarna we nog even wachten. Op een gegeven moment worden eerst de mensen met de blauwe boardingpas opgehaald en naar hun boot gebracht, daarna de witte boardingpas en dan wij, met de gele, als laatste.

The Southern Star.

Bij de boot moet iedereen zijn schoenen uit doen waarna we de boot op mogen. Het is een best grote catamaran ’the southern Star’.

We varen op een ruime catamaran

In totaal zijn we met 45 passagiers en 4 bemanningsleden. Voordat we vertrekken, krijgen we nog een veiligheidsinstructie en dan worden de motoren gestart.

We hebben vanmorgen om 6 uur in ons hotel alleen een OJ gedronken en dus hebben we, het is inmiddels tegen 8:45 uur, best honger. Het ontbijt bestaat voor ons uit 2x een Cinnamon bun, koffie en een paar stukken ananas. Dat is best lekker hoor, maar het voedt wat minder dan we hadden verwacht.

De boottocht.

De boottocht is echt schitterend. We zien de Napali kust echt heel mooi.

Dolfijnen vinden het leuk om even mee te zwemmen met de boot

We zien ook verschillende keren dolfijnen, heel veel vliegende vissen (die gaan zo razendsnel dat we ze niet hebben kunnen filmen of fotograferen) en een grote zeeschildpad.

De zon staat zo vroeg op de dag, net iets achter de kust (in tegenlicht) dus sommige delen van de kust worden net niet helemaal optimaal uitgelicht. Toch krijgen we een zeer goede indruk van deze bijzondere bergen, dalen en valleien.

De zon schijnt vroeg door en over deze mooie vallei

Vlak voordat we bij de Napali kust aan komen, varen we langs het terrein van het Amerikaanse leger. Hier schijnen ze oa het raketafweer systeem te testen: in Californië wordt een raket afgeschoten richting Hawaii en vanaf de basis op Kauai moet deze raket dan onderschept worden. Het is een groot terrein hoor waar die militairen zitten.

De Napali kust.

Over de heuvels van de Napali kust loopt een wandelpad. Mensen die dit pad willen lopen doen hier verschillende dagen over. Het schijnt op sommige plekken heel smal te zijn en het gaat af en toe heel zig-zag omlaag of omhoog.

Zo’n rotsformatie zie je heel mooi vanaf het water

Andere delen van deze kust zijn heilige plekken voor de Hawaianen. In sommige valleien hebben mensen gewoond, maar nu zijn deze gebieden weer leeg.

Het is echt de mooiste manier om dit bijzondere gebied te zien (als je tenminste niet bereid bent om dagen achter elkaar te wandelen).

Gedurende de ‘heenreis’ kijken we onze ogen uit, leunend tegen de reling. We genieten enorm van al het moois.

Even zeilen.

Als we het verste punt bereikt hebben, wordt het grote zeil gehesen. Er blaast een aardig windje en we kunnen een tijdje met de wind in de zeilen varen. De motoren van de boot kunnen dan echt uitgezet worden. Dat is wel mooi hoor, zo zonder motoren.

Daar er echter toch een programma gevolgd moet worden en varen op de zeilen zonder motoren langzamer gaat, worden de motoren op een gegeven moment helaas toch weer aangezet en de zeilen gestreken.

Vlak voordat de boot omkeert

Vlak voordat we met de boot omkeren, kijken we naar waar we een paar dagen geleden wandelden op de Pihea Trail. Grappig idee.

We kijken de vallei in waar we eerder aan de andere kant wandelden

Snorkelen.

We varen dan naar de plek waar de schepen voor anker mogen gaan. Daar krijgen we een korte snorkelinstructie en gaan we te water.

We zijn natuurlijk de wateren bij Maui gewend en de enorme diversiteit aan tropische vissen die we daar gezien hebben, vlak onder de kust bij ons hotel. We vinden het hier eigenlijk een klein beetje tegenvallen. Het water vlak bij de boot is mooi helder, maar als je wat meer richting de kust zwemt, wordt het heel erg snel troebel. Vlak bij de boot zwemmen mooie en best grote vissen. Maar in de buurt van de boot en richting de kust zien we absoluut niet de bijzondere tropische vissen, die we op Maui zagen. Dat vinden we wel een beetje jammer.

Het hele snorkel-festijn duurt ongeveer een uur, maar we zijn niet een uur in het water geweest. Toch was het lekker om in het water te rond te zwemmen!

Middag-eten.

Terug op de boot is dan inmiddels het eten klaar. In de ochtend hadden we gekozen voor de Chicken -Terryaki burger. We moeten een bord pakken en bij de keuken de bestelling ophalen. Vervolgens kunnen we de burger zelf verder aankleden met van alles en nog wat en bij de bar kunnen we verschillende dorstlessers halen. Het is goed geregeld.

Het eten is op zich wel goed, maar het is een beetje weinig.

De terugreis.

Na het eten gaan we terug naar de haven. Dat is wel gaaf hoor. De zee is absoluut niet wild, maar voor mensen zoals wij zonder zeebenen, is de zee wél wild. Lekker hoge golven, veel spatters en goed vasthouden aan alles wat vast zit.

Rond half 2 zijn we weer in de haven en een half uur later zijn we bij de auto. Om 2:45 uur zijn we weer in ons hotel.